Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

„Стаза знања”


Петочлана екипа младих основаца из бијељинске школе „Вук Kараџић’’ уредила је у градском парку „Стазу знања“. Овим пројектом бијељинских основаца, градски парк чије је уређење на површини од 4,1 хектара далеке 1891. године осмислио Јохан Kајзер, добио је ново рухо.

Захваљујући Међународној организацији за миграције, Градској управи, локалним фирмама, инжењерима хортикултуре и пејзажне архитектуре и волонтерима, од 631 стабла са 32 врсте дрвећа и 153 грмова изабрали су најаутентичнија и обиљежили их информативно-едукативним таблама са називом, старошћу, условима раста, плоду и другим занимљивостима.

Постављено је 20 информативних табли широм парка, а на сваком улазу налази се велика информативна табла о историји парка и вегетацији.

Сама идеја је настала усљед жеље за промовисањем значаја градског парка, упознавањем дјеце школског узраста, свих грађана и туриста о значају  зелених површина у центру града, као и наглашавање појединачних врста садница, због старости, врсте, итд.

Од идеје до реализације пројекта било је потребно пет мјесеци. Ученици су такође учешћем у пројекту обезбиједили и једну паметну таблу за кабинет географије, чиме је  квалитет наставе географије  побољшан и омогућено је интерактивно презентовање наставних садржаја.

Носиоци  овог пројекта су ученици : Теодора Јовичић, Елена Савић, Исидора Мандић,  Ања Петковић и Андреј Љубинковић, а координатор и ментор читавог пројекта била је  наставница географије Виолета Шеовац. Ова екипа предложила је и да стазе у парку добију називе по бијељинским основним школама, а једна стаза по Гимназији „Филип Вишњић“, како би истакли важност свих ученика на подручију општине Бијељина.

Изразивши задовољство што је пројекат успјешно приведен крају, професор Шеовац, казала је да иза њега стоји велики тим и много труда.

- Пут од идеје до реализације је био дугачак. Ипак, успјели смо да докажемо да у овом граду има много добрих људи, који имају слуха за овакве ствари. Ништа од урађеног не би било овако како јесте да није било помоћи бројних заинтересованих - ИОМ је омогућио да учествујемо на њиховом конкурсу и дао одговарајућу финансијску подршку, Гарден центар „Миловановић“ је свој допринос дао тако што су њихова два млада инжењера дизајнирала таблу и осмислила њихове позиције и натписе у парку, а Град Бијељина  - ослобађањем од свих такси и ангажовањем оних који су табле физички поставили у Парк. „Елвако“ је обезбиједио табле - објаснила је Шеовац, додајући да је циљ пројекта да послужи свим грађанима, од најстаријих до најмлађих, и омогући им едукацију на забаван начин.

- Током шетње парком, сви ће моћи да на информативним таблама прочитају о врстама дрвећа поред којих пролазе. Табле нису постављене испред свих биљака, јер то физички није могуће, али су биране по принципу старости садница или специфичности врсте којој припадају - истиче професор Шеовац.

Осврћући се на цјелокупан пројекат, Далибор Миловановић из Гарден центра „Миловановић“ рекао је да је било велико задовољство подржати овакву идеју и појаснио улогу коју су имали у цјелокупном пројекту.

- Наш задатак је био да одредимо врсте дрвећа, урадимо дизајн табли, али и процјену важности појединих стабала за бијељински парк - појаснио је Миловановић.

- Едукација младих, али и уопште грађана, о значају животне средине, укључујући и паркове, цвјетњаке и зелене површине, је веома важна. „Стаза знања“ омогућиће свим посјетиоцима градског парка да се упознају са овим природним богаством и заинтересује их макар мало о екологији - истакла је ученица Ања Петковић.

 

 

 

 

 

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica