+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

План и динамика активности обиљежавања „25 година Народне скупштине Републике Српске“

Датум: 08.09.2016. године

Датум: 07.09.2016 - 13:15

Секретаријат Одбора за обиљежавање "25. година Народне скупштине Републике Српске" (1991–2016), којим је предсједавао генерални секретар Народне скупштине Марко Аћић, утврдио је данас динамику рада и реализацију активности из Програма за обиљежавање који је утврђен на сједници Одбора 15. јула.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да ће Округли сто о "25 година Народне скупштине Републике Српске", који Академија реализује у сарадњи са Универзитетом у Бањалуци и Универзитетом у Источном Сарајеву, бити одржан 9. децембра у Бањалуци.

Академик Кузмановић рекао је да је именован Организациони одбор за припрему Округлог стола који је утврдио списак 30 учесника, међу којима су: велики аустријски писац Петер Хандке, руска историчарка Јелена Гускова, угледни правник Коста Чавошки, предсједник САНУ Владимир Костић и многи други угледни академици, професори, сенатори.

Уводни реферат поднијеће актуелни предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, а учесницима ће се обратити сви досадашњи предсједници Народне скупштине: Момчило Крајишник, Драган Калинић, Петар Ђокић, Душан Стојичић и Игор Радојичић.

Након Округлог стола биће штампан зборник са рефератима свих учесника.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је да је почетком септембра расписан Конкурс за најбоље литерарне и ликовне радове ученика основних школа на тему "25 година Народне скупштине Републике Српске".

Конкурс ће бити отворен до краја септембра, а Комисија за избор до 5. октобра требало би да заврши посао избора најбољих радова.

Награде најбољима на конкурсу бити уручене у Народној скупштини Републике Српске, гдје ће бити уприличена и изложба најбољих ликовних радова пристиглих на конкурс.

Организациони одбор за обиљежавање 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске усвојио је 15. јула Програм активности поводом обиљежавања овог јубилеја који ће трајати од септембра ове до Дана Републике Српске, 9. јануара 2017. године.

Чланови Секретаријата Одбора за обиљежавање обишли су раније све локације на којима су одржаване сједнице Народне скупштине од Билеће до Приједора и предложили објекте на којима ће у новембру бити постављене спомен-плоче.

Свечана сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана 24. октобра у сали за пленарне сједнице Народне скупштине у Бањалуци. Том приликом биће постављена и изложба "25 година Народне скупштине Републике Српске" и приказан кратки документарни филм.

У новембру ће у хотелу "Бистрица" на Јахорини, у којем су одржане неке од најважнијих сједница Народне скупштине, бити уприличена свечаност поводом јубилеја и отворена изложба "25 година Народне скупштине Републике Српске", коју припрема Архив Републике Српске.

Изложба ће потом бити постављена у сједиштима свих изборних јединица у Републици Српској.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније