+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Малешевић и Дамјановић са професорима који су завршили школу о изучавању Холокауста

Датум: 05.09.2016. године

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас у Бањалуци да ученици у Српској, осим познавања чињеница, треба да развију и критичка мишљења о ратним злочинима који су се десили у претходним ратовима.

Малешевић је истакао да је ресорно министарство с тим циљем остварило сарадњу са школом о изучавању Холокауста у Институту "Јад Вашем" у Израелу, гдје су наставници од 2012. године имали прилику да изучавају методе Израелаца о истраживању ратних злочина.

Да бисмо ученике информисали о дешавањима у Градини и злочинима који су се дешавали у Другом свјетском рату, Министарство је донијело одлуку да све основне и средње школе од ове године у план и програм уведу посјету овом меморијалном центру – рекао је Малешевић новинарима прије почетка састанка са професорима који су завршили школу о изучавању Холокауста у Израелу.

Он је додао да је циљ ових активности да се људи у Републици Српској оспособе како да дођу до истине, а не да им о томе говоре људи из свијета у чијим причама има много лажи.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је циљ примјене метода за изучавање ратних злочина, које користе Израелци, да се докаже да је на просторима бивше Југославије учињен стравичан злочин и геноцид над Србима.

Он је истакао да је у томе врло битно да професори који су завршили школу о изучавању Холокауста "Јад Вашем" у Израелу, гдје су усавршавали методе за изучавање ратних злочина, то знање пренесу у наставни процес у школама Републике Српске.

Ако буде потребе за неким корекцијама у наставним плановима и програмима, то ћемо свакако урадити - рекао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, од 2012. године ову школу је завршило око 70 професора из Републике Српске и они ће бити обавезни да стечено знање пренесу у наставни процес.

Историчар са Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић рекао је да је школа о изучавању Холокауста "Јад Вашем" у Јерусалиму главни истраживачки центар за проучавање Холокауста, додајући да му је велика част што је имао могућност да стиче знање баш у овој установи.

Антисемитизам као идеологија није престао да постоји уништењем нациста и фашиста у Другом свјетском рату - рекао је Латиновић.

Он је додао да су ти елементи присутни код оних који су вршили геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској.

Изузетно је важно имати активно знање о прошлости, ради превенције Холокауста, како геноцид над Јеврејима и Србима не би био поновљен на овим просторим - поручио је Латиновић.

Састанак су организовали Педагошки завод Републике Српске, Одсјек за историју Филозофског факултета у Бањалуци и Републички центар за истраживање ратних злочина.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније