+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Интервју, Глас Српске 21.06.2016. године

Датум: 27.06.2016. године

Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода РС: Наставници одговорни за лоше знање ђака

Наши ђаци прилично олако добијају петице и четворке, због чега наставници морају бити објективнији приликом оцјењивања, јер су они одговорни за њихово лоше знање.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић.

Није довољан један контролни или извести дјецу пред таблу да одговарају. Треба више и чешће провјеравати шта су научили - истиче Дамјановић и додаје да је због тога неопходна провјера знања и ђака и рада наставника, али и ажурности директора.

ГЛАС: У току су јавне расправе о приједлогу закона о основном образовању. Многи траже строже критеријуме приликом запошљавања у школама. Да ли је то потребно?

ДАМЈАНОВИЋ: Критеријуми о пријему радника биће прописани правилником. За строже сам критеријуме при запошљавању, како би у школама били запослени најбољи, а једна од увијек актуелних прича је повећање квалитета и вредновање рада школа.

ГЛАС: Како ћете то чинити?

ДАМЈАНОВИЋ: Кроз провјеру свих сегмената. Од провјере знања ђака, преко рада наставника, до ажурности директора. Приједлогом новог закона о основном образовању РС предвиђено је да директори школа оцјењују како раде сви наставници и сарадници, а да рад директора оцјењује ресорни министар, и то на приједлог Републичког педагошког завода. Оцјењивање наставника и директора школа имаће један јасан циљ - добити квалитетнији кадар, а тиме и квалитетније цјелокупно школство.

ГЛАС: Шта ће бити са наставницима који лоше раде?

ДАМЈАНОВИЋ: Ако буде таквих случајева, биће им дат одређени период да поправе свој квалитет рада, а ако не буду посвећени томе, мораће на неки начин бити санкционисани.

ГЛАС: Да ли ђаци олако добијају петице и четворке?

ДАМЈАНОВИЋ: Наши ђаци прилично олако добијају петице и четворке. Оцјењивање је најтежи и најкомплекснији поступак. Тешко је 100 одсто бити објективан, ако не користимо више метода за провјеру знања. Због тога наставници морају више радити са њима. Није довољан један контролни или извести дјецу пред таблу да одговарају. Треба више и чешће да их провјеравају. Дјеца не требају да уче напамет и тако нижу петице, већ да стичу квалитетна и функционална знања.

ГЛАС: Јесу ли за лоше знање ђака одговорни наставници?

ДАМЈАНОВИЋ: Апсолутно! За то су одговорни наставници.

Можемо имати најбоље опремљене школе, најсавременије наставне планове и програме, али кључ свега је наставник. Наставник је добар и посвећен у свом послу ако примјењује различите методе у раду и ако на разне начине обавља провјеру постигнутих ученичких знања.

Мала матура

ГЛАС: Екстерна провјера знања ђака, која је недавно одржана у школама РС, увод је за увођење мале матуре. Када она стиже међу наше ђаке?

ДАМЈАНОВИЋ: Све ове провјере знања у посљедње четири године биле су припреме за малу матуру. У Стратегији развоја образовања 2016-2021. назначено је да је уводимо и од тога не можемо побјећи. Сви у окружењу је имају. Наравно, огроман посао нас чека. Многе методе које имају у Србији вјероватно ћемо примијенити и код нас. Међутим, када ће бити уведена мала матура, зависи од много ствари, а прије свега од тога када ће бити усвојен нови закон о основном образовању. Ресорно министарство затим треба да припреми правилнике и када све то буде спремно, можемо кренути са малом матуром.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније