+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Перспектива руског језика у Републици Српској на незавидном нивоу

Датум: 27.06.2016. године

Друштво српско-руског пријатељства "Братство" из Бањалуке организовало је округли сто на тему "Перспектива руског језика у Републици Српској". Догађај се одржао у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у просторијама Руског клутурног центра "Русский мир".

На округлом столу се дискутовало о статусу руског језика у Републици Српској, о његовој перспективи, али и о положају и перспективи високо образованог стручног кадра.

Учешће су узели помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић-Ђурђић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Бањалуци Валерија Шаула, помоћник руског амбасадора за односе с јавношћу Антон Соколов, директор Руског културног центра "Русский мир" у Бањалуци Наталија Милаковић и председник Друштва Српско-руско пријатељство "Братство" Рајко Ћулибрк.

Помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић-Ђурђић је саопштила да се у Републици Српској тренутно у 52 основне школе изучава руски језик, као и у 40 средњих, те да се тај број смањује и да би се требало нешто подузети поводом опадајућег тренда. Она је напоменула да такође недостаје професора руског језика, те да често предају неверификовани наставници. Она је нагласила да деца тиме нису оштећена јер ти људи одлично познају руски језик.

"Руски језик једна веома перспективна културна грана, како у промовисању руске културе, тако и у циљу запошљавања домаћег становништва, јер је све већи број руских компанија присутан у Републици Српској.", додала је она.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић је истакао да је заступељност руског језика до почетка деведесетих година била одлична, док је сада заступљен на минималном нивоу. Он је истакао да се и поред воље запослених у институцијама, и Амбасада Руске Федерације мора више ангажовати у промоцији руског језика, а да с друге стране постоји могућност и спремност Републичког педагошког завода Републике Српске да руски језик доведе на ниво, ако не на онај пре деведесетих година, онда бар на онај који услови дозвољавају, али и да треба да се покаже добра воља. Предраг Дамјановић је критиковао и неажурност Амбасаде јер на његове позиве нису одговарали. Он је указао и да је по закону први страни језик енглески, те да је потребно да се на крају сваке школске године,на крају петог разреда анкетирају ученици, који други страни језик би изучавали, а не само онај који је уведен 2003. године, односно немачки.

Помоћник руског амбасадора за односе с јавношћу Антон Соколов је истакао да Амбасада пружа подршку онима који желе да студирају у Русији и тако изучавају руски језик и друге науке, те је рекао да број заинтересованих расте из године у годину, а да је тренутни број стипендија која плаћа Амбасада, четрдесет. Нагласио је и да ће амбасадору Иванцову пренети све проблеме и замерке који су указани на округлом столу. Он је поменуо и традицију фестивала руских филмова широм Републике Српске у организацији Амбасаде РФ, као и да му је драго да види све више руских филмова и серија на ТВ каналима у Републици Српској. Он је напоменуо и да Амбасада нема толико средстава и људства као друге амбасаде, а како би сви културни и други догађаји били пропраћени од стране Амбасаде.

Директор Руског културног центра "Русский мир" у Бањалуци Наталија Милаковић је саопштила да Руски културни центар у Бањалуци "Русский мир", константно осмишља начине за побољшање статуса руског језика, као и да стално ради на приближавању Русије и руског језика грађанима Републике Српске. Она је истакла да не треба померити енглески језик са првог места као обавезног језика, али да постоји други језик који би свакако могао бити руски.

"Зашто се деци не да могућност у школама да се изјасне који језик да изучавају?"

Она је саопштила да је заинтересованост за руски језик веома велика, за разлику од пре четири године када је "Русский мир" почео са радом, те да не могу изаћи свим заинтересованим у сусрет, а поводом учења руског језика у Руском културном центру. Она је нагласила да се у новом закону о образовању треба уврстити и руски језик као обавезни страни језик у школама.

Председник Друштва "Српско-руско пријатељство "Братство" Рајко Ћулибрк је указао присутним студентима руског језика да су они перпсектива руског језика, али да, ако не могу да се запосле у образовним установама, њихова перспектива заиста остаје лоша.

Ћулибрк је указао и да се минстар просвете и културе Републике Српске до сада четири пута оглушио на позиве Друштва "Српско-руског пријатељства", те да се и овај округли сто одржао у термину који је одговарао министру, те да му је министар, по његовим речима, лично обећао да ће доћи на овај округли сто, али се он и овај пут није појавио.

Он је истакао да је велики број људи прошао кроз курс руског језика у организацији Друштва, те да је преко друштва Санкт Петербург посетило више од 300 особа. По речима Ћулибрка, руски језик се налази на веома незавидном нивоу у односу на друге стране језике који су заступљени у образовним установама Републике Српске, а што је обрађено и у "Зборнику о перспективи руског језика", у издању Друштва. Указао је и да је руски језик имао добар статус и после деведестих година, те да је руски језик до 2004. године био у много бољем статусу него данас. Он је подсетио присутне да је руски језик од стране Министарства просвете и културе Републике Српске на челу са тадашњим министром Антоном Касиповићем избачен из основних и средњих школа значајно.

"Оно што нас занима, је то, зашто се то десило и зашто имамо ситуацију да се и после дванаест година руски језик није ни близу "опоравио", односно да се повећа његова заступљеност у образовном систему."

Он је навео да се на ужој територији града Бањалуке само у две школе изучава руски језик, и то у бањалучкој гимназији и једној основној школи.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније