+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

„Сексологија" у школским клупама?

Датум: 09.06.2016. године

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске иницирало нове мере популационе политике. Предложено да се нови предмет уведе у средње и у основну школу од петог разреда.

Др Предраг Дамјановић

ЗБОГ изразито лоше демографске слике Републике Српске која прети најгорим могућим сценаријем у наредним деценијама, надлежне институције одлучне су да што пре појачају мере популационе политике. Једна од њих је и увођење предмета "сексологија" у основне школе, од петог разреда и у све средњошколске установе, које је иницирало Министарство породице, омладине и спорта. На недавно одржаном састанку Савета за демографску слику РС, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић нагласила је значај што раније едукације о репродуктивном здрављу становништа и да је то једна од водећих идеја кад је у питању појачање мера популационе политике. Једна од идеја је да се од следеће школске године у основне школе од петог разреда и у све средње школе као час разредног старешине уведу предавања о репродуктивном здрављу. Предмет "сексологија" обухватио би различите теме о односу младих људи према сексу и репродукцији уопште, али и теме које се тичу полно преносивих болести, последица касне едукације и слично, а предавања би, осим разредних старешина и наставника, држали и различити стручњаци из ове области - рекла је Давидовићева и подвукла да јој је то један од главних задатака текућег мандата: Иако је то тема о којој се говори годинама, она је један од основних циљева мог мандата и ја ћу се потрудити колико буде у мојој моћи да га спроведем у дело.

С друге стране, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић сматра да је то изразито комплексан процес и да је увођење прилагођеног садржаја у већ постојеће, сродне предмете, као што је биологија, за сада довољан ниво едукације за младе.

Увођење новог предмета на већ постојеће било би велико оптерећење за ученике. Такође, кршио би се закон о основној школи, на основу којег се зна тачан број предмета за одређени школски програм основних и средњих школа. На ранијим састанцима надлежних министарстава и нашег завода установили смо да је тренутно најбоље решење увођење прилагођеног материјала у већ постојеће предмете, односно часове биологије и одељенске заједнице, а у којој мери се то спроводило, и у којој се спроводи до сада, зависи и од стручних сарадника унутар самих школа. Сматрам да је то за сада довољно, што не значи да у неком будућем периоду нећемо разматрати и могућност увођења посебног предмета о репродуктивном здрављу у школе. Наравно, то ће онда подразумевати да се смањи број часова из неког од постојећих предмета, како би сексологија нашла своје "фиксно" место у школском систему - рекао је за "Новости" Предраг Дамјановић.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније