Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

29.10.2019.
Обавјештења

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Власеница ће бити домаћин прославе Дана Републике – договорено је на састанку директора Републичког педагошког завода Републике Српске др Предрага Дамјановића са директорима Предшколске установе „Први кораци“ Маријом Тодоровић, Основне школе „Вук Караџић“ Данком Милић Кезуновић и Средњошколског центра „Милорад Влачић“ Гораном Ђурићем.

Двосатном састанку који је уприличен у власеничкој општини присуствовали су и Данијела Дамљановић, шеф кабинета начелника, као и тим професора који ће бити задужен за организацију и реализацију пригодног програма.

Др Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске, истакао је да је састанак био конструктиван и да су договорени предстојећи кораци.

„Послије централне прославе Дана Републике, која је у Бањој Луци 09.01.2020. године, ова манифестација је друга по значају у нашој држави, и с обзиром да се трудимо да сваке године нека друга локална заједница буде њен домаћин и организатор, ове године та част је припала Власеници. Републички педагошки завод је већ предузео одређене кораке, тачније већ почетком октобра расписани су литерарни и ликовни конкурс, а рок за доставу радова је 6. децембар. Након тога, стручна комисија ће изабрати најбоље радове које ће до краја децембра доставити у Власеницу, како би била припремљена изложба ликовних и литерарних радова. За 11. јануар је предвиђена свечана Академија посвећена Републици Српској на којој ће, у присуству највиших републичких званичника, бити уручене награде и похвале најуспјешнијим, које ће обезбиједити локална заједница. Власенички просвјетари имају задатак да припреме пригодан културно-умјетнички програм, а ја не сумњам да ће то бити права празнична академија и порука свима онима који посљедњих година покушавају да омаловаже Дан Републике Српске, да ћемо га обиљежавати као и до сада, на најбољи могући начин, да би сви наши ученици, од најмлађих из предшколских установа, до средњошколаца, схватили и знали његов значај“, истакао је Дамјановић.

Данка Милић Кезуновић, директор Основне школе „Вук Караџић“ , каже да је повјеравање једног оваквог задатка Власеници велика част.

„Ми имамо велику обавезу да припремимо свечану Академију, али ово је изврсно за промоцију не само наших школа, него и наше локалне заједнице. Да се на образовању у Власеници много ради, то се види на сваком кораку, а ово је један од видова наше успјешне сарадње са Општином Власеница, али и са Републичким педагошким заводом, и са поносом можемо рећи да смо домаћини предстојећег Дана Републике“, била је јасна Милић Кезуновић , која је додала да, с обзиром да су њени основци често награђивани на разним ликовним и литерарним конкурсима у земљи и иностранству, очекује да ће један од њих бити на бини и 11. јануара.

На састанку се, поред организације ове манифестације, разговарало и о другим темама важним за образовање, сазнали смо од Горана Ђурића, директора Средњошколског центра „Милорад Влачић“.

„Поред дефинисања протокола и наших задужења, искористили смо прилику да поразговарамо о стандардима занимања, увођењу нових струка и смјерова и неким питањима везаним за тимове за подршку. Према Закону о средњем образовању и васпитању свака школа је дужна да формира тимове за подршку који ће да прате и раде са надареним и талентованим ученицима и данас смо добили неке информације везано за тестирање, односно провјеру надарености и талентованости ученика, и мислим да ће у наредна два-три мјесеца, у договору са Удружењем педагога и психолога бити креирани једнообразни тестови и прослијеђени средњим школама, како бисмо ми могли да радимо и тај посао“, казао је Ђурић, који је сигуран да ће сви ученици и професори са великом љубављу и одговорношћу припремити прославу Дана Републике.

Послије састанка, директор Дамјановић је обишао Средњошколски центар „Милорад Влачић“ и градилиште ђачког и студентског дома.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica