+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Обавјештење о Плану савјетовања у августу 2019. године

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа ученика петог разреда

Више информација

Мала матура у Републици Српској обавезна школске 2020/21. године

Више информација

Потребан јединствен буквар у свим земљама гдје живе Срби

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Од наредне школске године заједничко градиво за основце Српске и Србије

Датум: 17.02.2018. године

ПЕДАГОШКИ ЗАВОД СРПСКЕ: Од наредне школске године заједничко градиво за основце Српске и Србије

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић (Фото: РТРС/ Глас Српске)

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је Срни да би од наредне школске године основци из Српске и Србије требало да изучавају исто градиво из српског језика, историје, географије и познавања природе и друштва.

Дамјановић је напоменуо да је крајем јануара у Србији одржан састанак највиших представника ресорних министарства и надлежних завода Српске и Србије о наставним плановима и програмима, који се односе на поменуте предмете.

"Однијели смо у Србију приједлог наставног плана и програма за основце од другог до деветог разреда и погледали њихове планове и програме од првог до осмог разреда. У вези с тим, формирали смо заједничку радну групу која ће утврдити шта је заједничко градиво, уз обавезу да оно што није ускладимо до наредне школске године", рекао је Дамјановић.

Он је додао да ово усклађивање подразумијева и измјену постојећих уџбеника, те да се све ради у оквиру доношења заједничког споразума Српске и Србије о спречавању асимилације српског народа, који је већ опште познат као декларација о опстанку Срба.

"Мислим да је усклађивање јако добро и бићемо на услузи да заједно са Србијом урадимо многе ствари, а поготово оне које се односе на заштиту националних интереса српског народа", поручио је Дамјановић.

Он је нагласио да ће сљедећи корак сигурно бити синхронизовање наставног плана и програма за средње школе, прије свега гимназије.

Парламенти Српске и Србије би ускоро требало да усвоје споразум о спречавању асимилације српског народа и оснују национални савјет за очување идентитета српског народа.

Усвајање оваквог споразума ради дефинисања заједничког и организованог начина борбе за опстанак српског народа још лани су најавили предсједници Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић.

Једна од мјера спречавања асимилације је чување и његовање српске културе и националног идентитета и подразумијева остваривање права на употребу српског језика и ћирилице, на изражавање, изучавање и развој српске културе, изучавање националне историје, његовање херојске, правдољубиве и слободарске традиције и обиљежавање националних празника.

Споразумом је предвиђено и успостављање и спровођење јединствених програма учења српског језика, ћириличног писма, историје, књижевности и културе.

Овај споразум, односно декларација, требало је да буде представљена јуче на Дан државности Србије, али је затражено да се одгоди до добијања шире међународне подршке.Архива обавјештења