Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

29.01.2018.
Обавјештења

ОТВОРЕН ПРВИ КАБИНЕТ ЗА КИНЕСКИ ЈЕЗИК У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

ОТВОРЕН ПРВИ КАБИНЕТ ЗА КИНЕСКИ ЈЕЗИК У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Источном Сарајеву да се Влада много труди да улаже у школску инфраструктуру, обнови девастирано, гради нове објекте, али и да реализује неке нове садржаје.

"Ово су свечане прилике када увијек шаљемо поруке мира и значаја образовања. Овакве академије су прилика да се окупе и ученици, наставници, родитељи и људи који доносе важне одлуке на свим нивоима власти и да тада кажемо колико је важно да наша дјеца иду у корак са стандардима модерног свијета", истакла је Цвијановићева на Светосавској академији поводом славе Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву.

Она је изразила задовољство због чињенице да ова школа постиже сјајне резултете.

"Нема правог пута, ако нема добре школе. Морамо да славимо добре школе и да радимо на томе да наше школе буду добре. Наше школе су огледало онога што желимо да урадимо са нашим друштвом, а у Републици Српској желимо да сви будемо способни и свјесни да се ухватимо у коштац са свиме што носи будућност", навела је Цвијановићева.

Она је још једном захвалила кинеском амбасадору у БиХ Чен Бо за донације Амбасаде у опремању учионице за учење кинеског језика.

Директор Основне школе "Свети Сава" Данијела Мрда рекла је да Свети Сава увијек сабира и чува српски народ.

"Свети Сава нас је сачувао, јер је школа била гарант останка и опстанка града Источно Сарајево", нагласила је Мрда.

Она је навела да школа броји 1.000 ученика који постижу сјајне резултате.

"Ми смо најбоља школа у Српској по броју освојених такмичења", подсјетила је Мрда, која је уручила и поклон захвалности Цвијановићевој и Чен Бо.

Чен је честитала школски празник и оцијенила да је прошле године забиљежен охрабрујући напредак у промовисању кинеског језика и културе у Републици Српској.

"Предводник у томе у цијелој БиХ је Источно Сарајево", истакла је Чен.

Она је рекла да ће Амбасада Кине и даље помагати Републици Српској у њеним напорима у изучавању кинеског језика.

Кинески амбасадор је одала посебно признање и захвалност Жељки Цвијановић и Влади Српске што придају велику важност културној сарадњи са Кином.

Овој свечаности су присуствовали директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и други званичници Источног Сарајева.

Кабинет за кинески језик је модерно опремљен са свим неопходним училима за учење страних језика.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директорка ОШ "Свети Сава" Данијела Мрда, амбасадорка НР Кине Чен Бо и директор Републичког педагошког завода др Предраг Дмјановић су на улазу школу дочекали предсједницу Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и посланика у ПС БиХ Сташу Кошарца.

Цермонија свеченог откривања плоче на улазу у кабинет кинеског језика: амбасдорка НР Кине Чен Бо, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директорица ОШ "Свети Сава" Данијела Мрда, полсник у ПО БиХ Сташа Кошарац и остале званице.

Амбасадорка НР Кине Чен Бо се обраћа предсједници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић, посланику у ПС БиХ Сташи Кошарцу, директору Републичког педагошког завода др Предрагу Дамјановићу, директорки ОШ "Свети Сава" Данијели Мрда и начелнику општине Источно Ново Сарајево Љубиши Ћосићу у кабинету за изучавање кинеског језика.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, амбасадорка НР Кине Чен Бо, посланик у ПС БиХ Сташа Кошарац, директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић, начелник општине Источно Ново Сарајево и остале званице приликом интонирања Светосавске химне прије оржавања свечане академије.

Предсјеница Владе Републике Српске Жљека Цијановић, директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић и директорка ОШ "Свети Сава" Данијела Мрда са ученицима који су извели одличан културно-умјетнички програм.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica