Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

25.12.2017.
Обавјештења

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода: Сачували смо темеље образовања у Српској

Глас Српске, 18.12.2017 13:28 | Милијана Латиновић

Поносни смо на чињеницу да је Републички педагошки завод основан у исто вријеме када су стварани темељи РС и што за све ове године нисмо дозволили да се ниједна надлежност из области образовања пренесе на неки други ниво.

Истакао је ово директор Завода Предраг Дамјановић, поводом прославе 25 година рада и развоја ове институције.

- Републички педагошки завод је основан 18. децембра 1992. године. Свих ових година Завод је задржао свој статус, који му је од оснивања намијењен, а то је да буде на услузи предшколским установама, основним и средњим школама - истакао је Дамјановић.

ГЛАС: Какви резултати су постигнути у протеклом периоду у раду Завода?

ДАМЈАНОВИЋ: Издвојио бих улогу Завода у увођењу деветогодишњег основног образовања, затим у изради наставног плана и програма РС, јер смо раније радили по програму из Србије. Учествовали смо у доношењу планова и програма за средње стручне школе, увели програм праћења изостанака и приједлог мјера које ће допринијети смањењу тежине ђачке торбе. Завод је имао значајну улогу и код увођења инклузивне наставе, а од 2013. у основне школе смо увели екстерну провјеру ученичких постигнућа. Припремили смо све за увођење мале матуре у основне школе.

ГЛАС: Шта је највећи проблем са којим се сусрећете?

ДАМЈАНОВИЋ: Према правилнику о систематизацији радних мјеста, требали бисмо имати 62 запослених, од тога 48 инспектора-просвјетних савјетника. Међутим, имамо свега 48 радника, од чега 32 савјетника. Размишљамо да у идућем периоду уведемо инспекторе-просвјетне савјетнике по областима, како би сваки наставник имао помоћ Завода.

ГЛАС: Анализа успјеха основаца и ове године показала је да је међу њима већина одликаша. Да ли ђаци олако добијају петице и четворке?

ДАМЈАНОВИЋ: Око 75 одсто основаца у 2016/2017. школској години били су одликаши. Не кажем да наставници не знају оцјењивати, нити да ђаци не показују знање, али је чињеница да екстерна провјера постигнућа показује велико одступање у односу на оцјене. Инсистирамо на томе да наставници примјењују савремени приступ оцјењивања, да воде рачуна о томе како ђаци уче и да обухвате цијели распон ученичких постигнућа приликом оцјењивања, а не само колико је лекција научено. Поплава одличних и врлодобрих посљедица је и тога што је успјех једини критеријум за упис у средњу школу. Надам се да ће увођење мале матуре у први план ставити знање, а не оцјене.

ГЛАС: Да ли одговорност за лоше знање ђака сносе наставници?

ДАМЈАНОВИЋ: Проблем је како у начину оцјењивања, тако и у превеликим захтјевима родитеља, који врше притисак на наставнике да њихова дјеца добију високе оцјене.

ГЛАС: Како поправити ову ситуацију?

ДАМЈАНОВИЋ: Један од начина да се стање поправи јесте и да ученици схвате да је важно да из ђачке клупе понесу знање, а сигурно је да ће оно онда бити испраћено и добром оцјеном.

ГЛАС: Када ће у школе бити уведена мала матура?

ДАМЈАНОВИЋ: Законом о основном образовању и васпитању који је усвојен у мају предвиђено је увођење мале матуре. Предложили смо 20 школа из свих крајева РС које ће бити обухваћене експерименталном малом матуром на крају ове школске године. Тим, који ће чинити око 80 наставника српског језика и математике, припремиће задатке.

ГЛАС: Које реформе су неопходне образовном систему РС?

ДАМЈАНОВИЋ: Реформе су процес који траје и ништа се не може завршити преко ноћи. Спремни смо да обавимо реорганизацију Завода, а у ком смјеру ће она ићи, видјећемо. Чека нас оцјењивање директора предшколских установа, основних и средњих школа, које морамо обавити на најбољи начин. У сарадњи са Министарством увели смо експериментално дуално образовање у четири школе и очекујем да ускоро буде уведено и у остале.

ГЛАС: Који су планови Завода за идућу годину?

ДАМЈАНОВИЋ: Увођење мале матуре је приоритет. У средње школе ћемо увести такође екстерну провјеру ученичких постигнућа, а припремили смо и правилник о вредновању рада школа који смо доставили Министарству.

Прослава

ГЛАС: Како ћете прославити 25 година постојања Завода?

ДАМЈАНОВИЋ: У Академији наука и умјетности РС одржаћемо данас округли сто на тему "Републички педагошки завод, јуче, данас и сутра", који ће окупити око 120 учесника. На свечаној академији коју организујемо увече у Банском двору Културном центру уручићемо захвалнице досадашњим директорима Завода, министрима просвјете, институцијама и организацијама са којима смо имали добру сарадњу, те јавним и приватним факултетима. Славље ће увеличати наступ хора „Бањалучанке“, те драмски програм који су припремили ученици и наставници ОШ "Јован Јовановић Змај".

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica