+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Кочић симбол слободарске идеје

Датум: 24.08.2017. године

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић је присуствовао отварању 52. Кочићевог збора

Бањалука - Петар Кочић је био много више од књижевника, он је био правдољуб и патриота, који се борио против окупатора за свој крај и народ. У дјелима је вјерно описао борбу за слободу. Према културној баштини коју је оставио, треба се односити са посебним пијететом.

Поручено је то на отварању 52. "Кочићевог збора" у понедјељак навече у парку "Петар Кочић" гдје је у част великог српског писца отворена изложба слика и сувенира "Кочићево Змијање". Том приликом положени су вијенци на споменик народном трибуну.

Помоћник министра просвјете и културе у Влади Републике Српске Тања Ђаковић свечано је отворила "Кочићев збор".

- Ова манифестација има специјални карактер и једна је од најзначајних културних манифестација у Републици Српској јер окупља писце и ствараоце који његујући дух и дјело Кочића чувају сјећање на великог трибуна. Посебно ми је драго што у манифестацији учествују дјеца и млади и тако настављају Кочићево дјело, односно његују српски језик и културу - казала је Ђаковићева.

Предсједник организационог одбора овогодишњег "Кочићевог збора", градоначелник Игор Радојичић истакао је да Кочића увијек треба посматрати као књижевника, народног трибуна и патриоту.

- Петар Кочић ће увијек бити синоним за правдољубље и слободољубље а његово дјело свједочанство времена у којем је живио. Ове године биће одржано 25 књижевних, музичких и сликарских догађаја свако вече у парку "Петар Кочић", а борба бикова и традиционално зборовање у Стричићима биће круна манифестације - истакао је Радојичић.

Аутор изложбе о Кочићевом животу, музејски савјетник Музеју РС и етнолог Владимир Ђукановић каже да му је част што је организовао изложбу у част великог писца.

- Изложено је 80 фотографија које су настајале од 1930. до седамдесетих и осамдесетих година 20. вијека на територији Змијања. На њима су приказане народне ношње, обичаји, људи, предјели, обичаји и традиционална архитектура. Изложба је припремана дуго - рекао је Ђукановић.

Наступима универзитетских пјевачких ансамбла Академије умјетности, ансамбла Здравка Ђосића и универзитетског фолклорног ансамбла "Васо Поповић" на отварању манифестације вјерно су приказани народна пјесма, ношња и обичаји Кочићевог Змијања.

Манифестација траје до недјеље, 27. августа, када је у Стричићима традиционално народно зборовање.

Београд

Делегација Градске управе Бањалуке положила је вијенац на гроб Петра Кочића у Алеји великана у Београду. Такође положили су цвијеће и на споменик народном трибуну са Змијања у Чубурском парку, а синоћ је одржано и књижевно вече у част Петра Кочића у Удружењу књижевника Београда.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније