+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Обавјештење о Плану савјетовања у августу 2019. године

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа ученика петог разреда

Више информација

Мала матура у Републици Српској обавезна школске 2020/21. године

Више информација

Потребан јединствен буквар у свим земљама гдје живе Срби

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

НАРЕДНЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ОПШИРНИЈЕ ГРАДИВО О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА

Датум: 10.04.2017. године

БАЊАЛУКА, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је Срни да ће већ од наредне школске године ученици завршних разреда основних и средњих школа у Српској опширније изучавати одбрамбено-отаџбински и Други свјетски рат, са акцентом на геноцид над Србима у наци-фашистичкој Независној Држави Хрватској /НДХ/.

Дамјановић је с тим у вези навео да би, у складу са измјенама наставног плана и програма, наредне године требало да буде расписан конкурс за нове уџбенике српског језика и историје.

"Очекујемо да ће у новом наставном плану и програму бити много више садржаја о геноциду над Србима у НДХ и одбрамбено-отаџбинском рату", навео је Дамјановић.

Он је додао да је Министарство просвјете и културе Српске, трагом иницијатива Одсјека за историју бањалучког Филозофског факултета и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског, рата већ организовало семинаре о овим темама за професоре историје и српског језика у цијелој Републици. "Када се год уводе неке новине, наиђе се на отпор. Неки људи, који предају историју у школама, још нису начисто да ли ми о овим темама смијемо отворено причати. То су те неке унутрашње кочнице, али мислим да је право вријеме да се о овим стварима отворено говори", поручио је Дамјановић.

Едукације о злочинима НДХ над Србима је у протеклој години похађало 1.200 наставника српског језика и историје из Српске.Архива обавјештења