+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Дамјановић: Неће бити тестирања ученика, већ вредновање радова

Датум: 30.04.2020. године

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је да у Српској неће бити никаквих тестирање ученика ни полагања испита на крају ове школске године. Дамјановић је рекао да је, када се говори о оцјењивању ученика у току наставе на даљину, ријеч о вредновању ученичких радова.

"То може бити рад било које врсте, а један од њих биће и домаћа задаћа коју ученици достављају, затим може бити презентација, есеј или било шта што ученик достави", рекао је Дамјановић.

Он је напоменуо да, уколико ученик и добије неку оцјену на основу тих радова, она неће знатно утицати на закључну оцјену, јер ће бити вреднована заједно са оцјенема из првог полугодишта, као и са оцјенама које је ученик добио у другом полугодишту, прије почетка наставе на даљину.

Дамјановић је истакао да су поједини медији погрешно информисали јавност, јер су објавили информацију да почиње тестирање и полагање испита.

"Овај облик наставе који се изводи на даљину не трпи појам сумативног оцјењивања, гдје ученик изађе, одговара и добије одређену оцјену од један до пет. Овдје је ријеч о формативном оцјењивању, гдје се прати рад ученика у цијелом временском периоду", појаснио је Дамјановић за "РТРС", а преноси "Срна".

Он је напоменуо да је предвиђена и могућност да ученици који нису могли из оправданих разлога бити активни у току наставе на даљину, да им се накнадно омогући полагање разредног испита.

Дамјановић је истакао и да је Република Српска међу првима у региону почела са реализацијом наставе на даљину у ванредним околностима усљед епидемије вируса корона, те да је то био прави потез да се ученицима обезбиједи континуитет у учењу. Истакао је да је то успјешно урађено захваљујући и спремности учитеља и наставника да се прилагоде новим околностима у раду.

"Ученици редовно имају контакт са својим наставницима и то је новина коју смо ми увели, док други нису оставили ту могућност контакта ученика са својим предметним наставницима, а та интеракција је много битнија од онога шо ученик чује преко екрана", рекао је Дамјановић.

Он је изразио наду да се у Републици Српској неће одустати од овог облика наставе по повратку ученика у учионице, јер је она будућност.

Тривић: Ђаци ће се договарати са учитељима о вредновању

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изразила је задовољство организовањем наставе на даљину у основним и средњим школама у периоду ванредног стања због вируса корона, што је, како каже, био најефикаснији и једини могући начин да дјеца у Српској сачувају здравље и наставе савладавање школског градива у комуникацији са својим учитељима и наставницима.

Када је ријеч о вредновању и провјери знања ученика, Тривићева је навела да ће се ђаци у том смислу договарати са својим учитељима и наставницима који су водили рачуна о њиховом учењу и школским задацима у складу са упутствима надлежних институција Српске и наставним планом и програмом.

Она је рекла да је циљ да ученици без оптерећења и интерактивно заврше ову школску годину средином јуна, те да ће свако дијете, у складу са упутствима школама, бити адекватно оцијењено у смислу наставе на даљину.

Тривићева је навела да је сваки наставник дужан да води портфолио сваког ђака и да му на основу тога да оцјену у смислу наставе на даљину.

Она је додала да је у сваком случају крајњи циљ да ђаци по завршетку школовања буду конкурентни на тржишту рада, додајући да је значајна настава дигиталним и путем нових технологија у основним и средњим школама.

"Процес дигитализације је неупитан, а у оваквим ситуацијама се показао као једини могућ", рекла је Тривићева за РТРС.

Она је најавила да је крајем маја планирано расписивање конкурса за упис ученика у средње школе, те да ђаке средином јуна очекује пријава за први уписни рок, а почетком јула за други.

Када је ријеч о традиционалним матурским прославама и екскурзијама ученика, Тривићева је навела да је у том смислу рано одлучивати, али да се нада да ће епидемиолошка ситуација бити боља како би се све то могло реализовати.

Извор: Срна

Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније