Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

15.03.2019.
Обавјештења

Ђи у Добоју отворио учионицу за кинески језик

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг данас је у Основној школи "Свети Сава" у Добоју отворио учионицу за факултативну наставу кинеског језика.

Директор Републичког педагошког завора Републике Српске др Предраг Дамјановић

Кинески амбасадор је нагласио да је ријеч о наставку образовне и културне сарадње Кине и Републике Српске, а захваљујући подршци предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и Владе Српске. Ђи је новинарима рекао да је Амбасада Кине у БиХ обезбиједила одређена материјално-техничка средства за опремање учионице у добојској школи "Свети Сава" и најавио сличну активност за Основну школу "Србија" у Шамцу.

Он је најавио подршку Амбасаде за обезбјеђивање наставног особља и средстава и изразио задовољство због великог интересовања за изучавање кинеског језика, што је довело и до оснивања Конфуцијевог института при Универзитету у Бањалуци, као и Катедре за синологију на Универзитету Источно Сарајево.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић навео је да изучавање кинеског језика у Српску улази на велика врата, захваљујући и економској сарадњи са Кином.

Начелник Одјељења за основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Српске Гордана Дукић подсјетила је да је још у фебруару лани почела настава кинеског језика у Основној школи "Свети Сава" у Источном Сарајеву, коју су изводили студенти завршних година Катедре за синологију Универзитета Источно Сарајево, а од ове године ће је водити наставници из Кине након што буде потписан споразум ресорног министарства и Конфуцијевог института из Бањалуке.

Дукићева је напоменула да се кинески језик изучава и у школама у Шамцу, Фочи и Бањалуци.Она је навела да је на приједлог Завода усвојен наставни план и програм за кинески језик, који ће се учити по два часа седмично, како би дјеца сазнавала и о традицији Кине и тако градила мостове пријатељства са овом државом. Директор добојске Основне школе "Свети Сава" Радмила Дакић рекла је да се факултативна настава кинеског језика организује једном седмично, те да је похађа 300 ученика, према узрасту подијељених у 10 група.

Дакићева је додала да наставу држи професор синологије Мин Гао из Кине.

Гао је рекла да је задовољна условима рада, као и степеном знања ученика.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica