+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа ученика петог разреда

Више информација

Мала матура у Републици Српској обавезна школске 2020/21. године

Више информација

Потребан јединствен буквар у свим земљама гдје живе Срби

Више информација

Збирке задатака за малу матуру и провјеру ученичких постигнућа ученика деветог разреда (2019)

Више информација

Одржана свечана академија поводом Дана Републике

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Ђи у Добоју отворио учионицу за кинески језик

Датум: 15.03.2019. године

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг данас је у Основној школи "Свети Сава" у Добоју отворио учионицу за факултативну наставу кинеског језика.Директор Републичког педагошког завора Републике Српске др Предраг Дамјановић

Кинески амбасадор је нагласио да је ријеч о наставку образовне и културне сарадње Кине и Републике Српске, а захваљујући подршци предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и Владе Српске. Ђи је новинарима рекао да је Амбасада Кине у БиХ обезбиједила одређена материјално-техничка средства за опремање учионице у добојској школи "Свети Сава" и најавио сличну активност за Основну школу "Србија" у Шамцу.

Он је најавио подршку Амбасаде за обезбјеђивање наставног особља и средстава и изразио задовољство због великог интересовања за изучавање кинеског језика, што је довело и до оснивања Конфуцијевог института при Универзитету у Бањалуци, као и Катедре за синологију на Универзитету Источно Сарајево.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић навео је да изучавање кинеског језика у Српску улази на велика врата, захваљујући и економској сарадњи са Кином.

Начелник Одјељења за основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Српске Гордана Дукић подсјетила је да је још у фебруару лани почела настава кинеског језика у Основној школи "Свети Сава" у Источном Сарајеву, коју су изводили студенти завршних година Катедре за синологију Универзитета Источно Сарајево, а од ове године ће је водити наставници из Кине након што буде потписан споразум ресорног министарства и Конфуцијевог института из Бањалуке.

Дукићева је напоменула да се кинески језик изучава и у школама у Шамцу, Фочи и Бањалуци.Она је навела да је на приједлог Завода усвојен наставни план и програм за кинески језик, који ће се учити по два часа седмично, како би дјеца сазнавала и о традицији Кине и тако градила мостове пријатељства са овом државом. Директор добојске Основне школе "Свети Сава" Радмила Дакић рекла је да се факултативна настава кинеског језика организује једном седмично, те да је похађа 300 ученика, према узрасту подијељених у 10 група.

Дакићева је додала да наставу држи професор синологије Мин Гао из Кине.

Гао је рекла да је задовољна условима рада, као и степеном знања ученика.Архива обавјештења