+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Актив директора средњих школа регијa Семберија и Бирач

Више информација

Састанак радних група РПЗ-а и ЗУВиО

Више информација

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Календар такмичења за 2019/20. годину

Више информација

Почиње емитовање квиза "Научи се, човјече": До знања кроз игру

Више информација

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Дамјановић: Задовољни смо резултатима експерименталне мале матуре

Датум: 13.06.2018. године

Срна 12.06.2018 10:03

БАЊАЛУКА - Резултати експерименталне мале матуре, коју су полагали ученици деветих разреда из 21 основне школе у Републици Српској, на нивоу су резултата свих држава у окружењу у којима се полаже мала матура, рекао је Срни директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

Он је рекао да је проценат ријешености тестова на експерименталној матури, спроведеној прошле седмице, из математике 42,74 одсто, а из српског језика и књижевности 56,02 одсто.

Дамјановић каже да је експериментална мала матура реализована међу 1.718 ученика и то 6. јуна из српског језика, а 8. јуна из математике.

"С обзиром на то да се први пут спроводи и да су ученици имали трећину задатака који нису из збирке, то су резултати из математике и српског језика на нивоу резултата свих држава у окружењу гдје се спроводи мала матура. Задовољни смо", поручио је Дамјановић.

Он је рекао да се приликом одабира школа водило рачуна да се оне налазе у градским, приградским и сеоским срединама, као и да имају велики број ученика, оптималан број ученика и мали број.

Дамјановић је навео да је Републички педагошки завод изабрао наставнике који су тестирали ученике, оне који су прегледали тестове и наставнике супервизоре, а у свакој школи су савјетници из Завода били супер-супервизори.

"Задовљни смо чињеницим да је спровођење експериментале мале матуре протекло без проблема и у складу са упутствима, те да је више од 98 одсто ученика приступило тестирању", рекао је он.

Дамјановић каже да ће, на основу анализе резултата, бити извршене адекватне припреме за наредну годину.

Он је додао да је Министарство просвјете и културе Републике Српске најавило да ће мала матура у свим основним школама у Српској, највјероватније, бити уведена школске 2021/2022. годинеАрхива обавјештења