+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Министар Малешевић и директор Дамјановић уручили признања ученицима на изложби ученичких радова о Јасеновцу

Датум: 17.04.2018. године

15.04.2018 11:27 | Срна

Доња Градина - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је данас изложбу ученичких радова о Јасеновцу у Спомен-подручју Доња Градина.

Малешевић је рекао да ова изложба представља допринос гајењу културе сјећања на невино страдале жртве логора Јасеновац.

Он је додао да су ученици, да би могли да пишу и сликају о Јасеновцу, морали да сазнају и разговарају са својим наставницима о патњи и страдању народа у том логору.

Захвалнице ученицима награђених радова уручили су министар Малешевић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић који су захвалили ученицимс који су се јавили на конкурс.

У Доњој Градини данас ће бити одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

У Спомен-подручју "Доња Градина" у току је окупљање учесника. У овом мјесту присутан је велики број грађана и ученика који пристижу аутобусима из разних крајева Републике Српске.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је, да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић је присуствовао комеморацији и полагању вијенаца настрадалим Србима, Јеврејима и Ромима у логору Јасеновац и стратишту Доња Градина.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније