Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

17.04.2018.
Обавјештења

Министар Малешевић и директор Дамјановић уручили признања ученицима на изложби ученичких радова о Јасеновцу

15.04.2018 11:27 | Срна

Доња Градина - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је данас изложбу ученичких радова о Јасеновцу у Спомен-подручју Доња Градина.

Малешевић је рекао да ова изложба представља допринос гајењу културе сјећања на невино страдале жртве логора Јасеновац.

Он је додао да су ученици, да би могли да пишу и сликају о Јасеновцу, морали да сазнају и разговарају са својим наставницима о патњи и страдању народа у том логору.

Захвалнице ученицима награђених радова уручили су министар Малешевић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић који су захвалили ученицимс који су се јавили на конкурс.

У Доњој Градини данас ће бити одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

У Спомен-подручју "Доња Градина" у току је окупљање учесника. У овом мјесту присутан је велики број грађана и ученика који пристижу аутобусима из разних крајева Републике Српске.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је, да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић је присуствовао комеморацији и полагању вијенаца настрадалим Србима, Јеврејима и Ромима у логору Јасеновац и стратишту Доња Градина.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica