Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

13.07.2022.
Обавјештења

ДАМЈАНОВИЋ: Нови програми у складу са Акционим планом и Стратегијом развоја васпитања и образовања Републике Српске

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић најавила је да ће и за наредну школску годину бити обезбијеђени бесплатни уџбеници, за шта је извојено 4,5 милиона КМ.

Тривићева је навела да ће бесплатне уџбенике добити ученици од првог до четвртог разреда основних школа, ученици побједници републичких такмичења, затим треће и свако наредно дијете из вишечланих породица и одлични ученици из вишечланих породица.


Када је ријеч о запосленима у просвјети, она је истакла да ће им од августа плата бити повећана, што је шесто повећање у протекле три године.

 

"У новој школској години очекују нас и балетске школе јер смо дали законску могућност да музичке школе могу да се пререгиструју у умјетничке школе и имају додатне смјерове-балетски или ликовни", рекла је Тривићева након састанка са директорима Републичког педагошког завода и Завода за уџбенике и наставна средства Предрагом Дамјановићем и Бојаном Ђенићем.

 

Она је подсјетила да је потписан Протокол о сарадњи са Друштвом психолога Републике Српске и да ће од септембра посебна пажња бити посвећена препознавању даровите дјеце и раду с њима по посебним програмима.

Тривићева је напоменула да је студентима наставних факултета обезбијеђено обављање практичне наставе у школама и предшколским установама.

"У области средњег образовања настављамо са развојем дуалног образовања и обезбјеђивањем практичне наставе за ученике средњих стручних школа код послодаваца. Успјели смо у сарадњи са послодавцима и школама да обезбиједимо практичну наставу у 1.067 компанија за 3.600 ученика што је резултовало запошљавањем око 50 ученика код послодаваца код којих су обављали практичну наставу, што сматрамо великим искораком", рекла је Тривићева.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је у складу са реформским правцима донесен нови програм предшколског васпитања и образовања, те урађено више нових наставних програма за основно и средње образовање.

Он је навео да се у основном образовању нови наставни планови и програми односе на дигитални свијет за трећи разред, српски језик, математика и ликовна култура за пети разред, историја за седми и осми разред, физичко и здравствено васпитање за седми разред, биологија, географија, физика, техничко образовање, основе информатике и ликовна култура за осми разред, те математика за девети разред.

Када је ријеч о средњем образовању, новине су, између осталих, наставни програми за општеобразовне и стручне предмете за трећи разред за сва занимања у 13 струка, затим за предмет Рачунарство и информатика за четврти разред гимназије општег и друштвено-језичког смјера, за предмете за други разред за занимања у оквиру струке Култура и умјетност, затим наставни план и стандарди занимања - зубни техничар и стоматолошки техничар у струци Здравство, те наставни програм за први разред за наведена занимања.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић нагласио је да је за нову школску годину урађено по 15 нових уџбеника за основно и средње образовање, од чега 12 нових уџбеника за стручне предмете у средњим школама.

Он је додао да ће у основним школама бити четири уџбеника мање, што је наставак активности у складу са настојањима Министарства и два завода да се смањи тежина ђачке торбе.

Према његовим ријечима, до сада су дигитализовани садржаји за 19 уџбеника, а у плану је дигитализација садржаја уџбеника за четврти разред основних школа и српски језик и језичку културу за шести разред.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica