Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

23.08.2021.
Обавјештења

Изложба свједочи 100 година требињске Гимназије

Културном центру отворена је изложба поводом 100 година од оснивања требињске Гимназије. На отварању у препуној галерији било је гостију са свих страна, некадашњих ђака, професора, као и садашњих ученика и професора ове јавне установе, те градоначелници Требиња Мирко Ћурић и Бијељине Љубиша Петровић, директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић, народни посланици, представници вјерских заједница...

Требињска Гимназија основана је школске 1921/1922. на приједлог Градског вијећа Требиња и покрајинске Управе БиХ и то најприје у згради некадашње Трговачке школе.

Од тада до данашњих дана мијењала је називе и зграде, а као Гимназија "Јован Дучић" датира од 1991. године.  Изградњом новог школског објекта задужбине Родољуба Драшковића која је у току Гимназија ће ријешити проблем недостатка простора.

Отварајући изложбу предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак - некада ученик, професор, а потом и директор требињске Гимназије - казао је да је ова школа, као општеобразовна установа настала са циљем развоја интелектуалне ширине, истраживачке радозналости и стваралачког мишљења код ученика - и није могла бити основана у Требињу прије 1921. године, односно до освајања социјалне, политичке и економске слободе овог краја.

"Тај услов био је испуњен стварањем Краљевине СХС, након чега њено постојање више није могло да буде довено у питање: наџивјела је Други свјетски рат и режим који је покушао да затре њену суштину, али и школске реформе седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека, које нису имале разумијевања за њену мисију. Вечерашња изложба управо и свједочи о постојаности гимназије у Требињу. Показује колико је дубок њен коријен трајања и колико је разгранато њено стабло активности. Приказаним документима указује се на њен административни континуитет, као и континуитет наставних и ваннаставних успјеха. Показује да су јој уски локални оквири и да потврде своје вриједности тражи на размјенама ученика у Хамбургу, смотрама средњошколског позоришта у Марсеју или математичким олимпијадама у Ханоју...“, истакао је Бањак.

Гимназија ни у будућности не смије бити преживјела, окамењена и конзервативна институција – мора развијати амбијент у којем ученици на креативан и савремен начин спознају свијет око себе.

„То мора бити инспиративна средина за амбициозне младе људе који теже постизању високих академских циљева. Оно што се не смије догодити јесте – да у свијету који се непрекидно мијења изгуби корак са временом“, поручио је Бањак.

Професор Гимназије „Јован Дучић“ Радмила Митрић, у име стручног тима који је припремио вечерашњу изложбу, истакла је да је она конципирана као рекапитулација документације из претходних стотину година, распоређене у више тематских цјелина.

Гимназија је пролазила кроз разне периоде, друштвена уређења, реформе школства, али се може рећи да је вијек који управо испраћамо обиљежила воља, хтијење и жеља – и ученика и професора – за сталним уздизањем, напредовањем, узрастањем и борбом за више знања, борбом која има свој почетак, али нема крај док год живимо“, истакла је Митрић.

Директор Гимназије "Јован Дучић" Мишо Пешић осврнуо се на професора, секретара и директора ове установе Душана Ковачевића захваљујући којем је и сачувана богата архива гимназије, која данас свједочи о вијеку њеног трајања.

Надам се да ће и генерације које долазе водити рачуна како о гимназији тако и њеној историји – да ће за наредне јубилеје ова архива бити још богатија него што је данас“, казао је Пешић.

 

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић на отварању изложбе поводом 100 година Гимназије „ Јован Дучић“ Требиње.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica