Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

01.06.2021.
Обавјештења

У Старом Броду обиљежавање 79 година од злочина над цивилима српске националности

У Старом Броду на Дрини је 29. маја 2021. године обиљежено 79 година од злочина над више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су убиле усташе Јуре Францетића.

   Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би оствариле свој циљ – границу НДХ на Дрини. Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица. Прелаз у Србију у Вишеграду су блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске “Ханџар дивизије”.   Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Рогатици.Усташе су у том покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи утопио се у Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

   Парастосу у Старом Броду на Дрини је присуствовао директор Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић са начелником општине Рогатица Милорадом Јагодићем прије парастоса.

Парастос цивилима српске националности које су злочиначки побили усташе у вријеме НДХ-а 1942. године

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica