Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

17.03.2021.
Обавјештења

ПОМОЋ НА РЈЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА УЧЕНИКА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ ФБиХ

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић изјавио је да би у наредном периоду институције Републике Српске могле, у сарадњи са међународном заједницом, да утичу на рјешавање проблема и статуса српске дјеце у федералним општинама са већинским српским становништвом.

Дамјановић се састао данас у Дрвару са начелницима општина Дрвар Душицом Рунић и Босанског Грахова Урошем Ђураном како би се упознали о статусу ученика српске националности у федералним општинама са већинским српским становништвом.

"Повод данашње посјете је да видимо стварно стање са изучавањем националне групе предмета и српског језика у Дрвару и Босанском Грахову, као и у цијелој Федерацији гдје има дјеце српске националности", рекао је Срни Дамјановић.

Дамјановић је истакао да у општинама гдје дјеца српске националости не изучавају националну групу предмета потребно је кренути од иницијативе родитеља.

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић рекла је Срни да свако дијете има право изучавања матерњег језика.

"У Републици Српског дјеца бошњачке и хрватске националности изучавају свој матерњи језик, па самим тим то право имају и дјеца српске националности у Федерацији БиХ", рекла је Цвијановићева.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да српска дјеца у Дрвару изучавају националну групу предмета од 2003. године.

"Осим изучавања националне групе предмета, тачније српског језика, историје, географије и вјеронауке, остали предмети изучавају се на хрватском језику", истакла је Рунићева.

Рунићева додаје да је највећи проблем што српска дјеца немају право на изучавање свих предмета на матерњем језику.

Начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран навео је да исту судбину дијеле и српска дјеца у Босанском Грахову.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica