Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

23.12.2020.
Обавјештења

Посебна одјељења за даровите гимназијалце

Развијање наставног плана и програма, те формирање посебних гимназијских одјељења за даровите ученике из области математике, физике, програмирања, рачунарства, информатике и спорта само су дио реформи које би требало да отпочну у наредној години у гимназијама широм Републике Српске.

 Рекао је то у за “Глас Српске” директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић и додао је да је наставни план за гимназије одобрен  прије десет година, након чега су усклађивани уџбеници.

 
- Прошло је довољно времена да се анализира и на основу тога донесе нови план часова за гимназије, а програми би се доносили сукцесивно од првог до четвртог разреда. За све планиране послове имамо формиране стручне тимове чији чланови су представници гимназија, факултета и Педагошког завода - казао је Дамјановић.
 
Истакао је да ће наредна година, као и ова протећи у знаку Акционог плана о провођењу реформи у предшколском, основном и средњем образовању.
 
- Требамо припремити и предложити иновативни наставни план за основну школу након чега и ревизију програма у складу са планом. У средњим школама ћемо радити ревизију програма за други разред јер смо до почетка школске 2019/20. урадили промјене програма у првом разреду - казао је Дамјановић.
 
Према његовим ријечима, биће настављена самовредновања и спољашња вредновања предшколских установа, основних и средњих школа, која су до сада показала висок степен одговорности, од организације и извођења наставе до опремљености.
 
Осврнувши се на наставу која се тренутно одвија у специфичним условима, Дамјановић је рекао да се прво полугодиште у основним и средњим школама у Српској завршава 30. децембра.
 
- Иако је још тешко процијенити стечено знања ученика у првом полугодишту, сигуран сам да то неће бити као у вријеме организације наставе у условима када није било короне. Пандемија ће оставити посљедице у свим сферама друштва, па и на образовању, али се надамо да ће послије пандемије ученици и наставници имати времена да надокнаде све оно што нису могли урадити због вируса - нагласио је Дамјановић.
 
Према његовим ријечима, број ученика и запослених који су били позитивни на вирус корона је веома мали.
 
- Тврдимо да се мало ко од ученика и запослених заразио у школи, то је урађено на другим мјестима. Поред тога што је мали број ученика и запослених био позитиван знатно већи број је био, а и сада је у изолацији због тога што је неко од укућана био заражен или су били у контакту са “ковид” позитивним - казао је Дамјановић и нагласио да су због тога одлучили да организују наставу на два начина и то у учионици за све здраве ученика и запослене и на даљину за оне који су били заражени или су у изолацији, као и за оне који имају хроничне болести које им не дозвољавају да похађају наставу у школским клупама.
 
У случају да ова епидемиолошка ситуација потраје и у наредној години, односно до 21. јануара наредне године, када почиње друго полугодиште, настава ће се одвијати на исти начин, као и у претходна четири мјесеца, уз скраћене часове, односно од 20 и 30 минута.
 
- Аке не буде пандемије настава ће се одвијати у нормалним условима које сви прижељкујемо и којим се надамо, а то значи у школским клупама у  пуном капацитету трајања часа - рекао је Дамјановић.

 
  Директор Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић
 
Годишњица
 
Републички педагошки завод у петак је обиљежио 28. година рада. Предраг Дамјановић истиче да је за то вријеме Завод задржао статус, који му је од оснивања намијењен, а то је да буде на услузи предшколским установама, основним и средњим школама. Дамјановић је као једну од најважнијих улога Завода издвојио увођење деветогодишњег основног образовања, затим израду и модернизацију наставног плана и програма за основне школе засновано на исходима учења.Учествовали смо у изради и модуларних програма  у средњим стручним и техничким школама, у изради стандарда занимања и многим другим програмима - рекао је Дамјановић.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica