Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

27.08.2020.
Обавјештења

Дамјановић: Сви услови за квалитетан и безбједан рад школа

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић изјавио је током данашње посјете Бијељини да је јако битно да настава буде у школама, те да се, уз бригу о здрављу ученика, омогући и социјализација, дружење између ученика, комуникација и физичка активност.

  - Најбитније је здравље ученика и придржавање упутстава Института за јавно здравство Републике Српске, а квалитет наставе у учионици може се остварити и часом од 20 до 30 минута, сигурно много више него код наставе на даљину, иако је и тај начин на који смо завшили претходну школску годину био јако добро урађен са аспекта струке и задовољства родитеља и ученика - оцијенио је Дамјановић.

Он је навео да је препорука Унеска и одлука свих земаља у региону да се крене са наставом у учионицама.

- Сигуран сам да ћемо, уколико будемо поштовали све што је прописано, избјећи ризике или их свести на најмању могућу мјеру - рекао је Дамјановић и пожелио срећу ученицима, наставницима и родитељима ђака у новој школској години која почиње 1. септембра.

Дамјановић је указао и на значај сарадње, повјерења и поштовања између школа и родитеља.

- При прављењу плана организације наставе било је битно да буду обухваћени сви предмети, а директори ће направити распоред за ученике и наставнике, од којих многи раде у више школа, уз могућност прављења блок часова - рекао је Дамјановић.

Према ријечима Дамјановића, наставници ће у новим условима морати да промијене начин рада и одустати од класичних метода, те ученике упознавати о најбитнијим чињеницама, јер је битан исход учења.

- Одустали смо од класичних провјера знања током извођења наставе на даљину и свакако да ће сада много више до изражаја доћи праћење рада ученика и све што он ради у школи или у комуникацији током наставе на даљину - навео је Дамјановић и додао да је било крајње вријеме да се одустане од класичног облика оцјењивања.

Није се, каже Дамјановић, одустало од наставе на даљину која ће бити организована за оне ученике којима градиво не буде јасно, користећи већ одобрену платформу, за ученике који су хронично болесници и за које су љекари рекли да не могу похађати наставу у учионици, те свакако, не дај Боже, ако буде заражених и изолованих ученика.

Дамјановић је навео да су у овој школској години нови уџбеници за други разред основне школе из Математике и Њемачки језик у седмом разреду, зато што је дошло до промјене наставних планова и програма.

"Настојаћемо да буде што мање промјена уџбеника да не би оптеретили родитеље, поготово што сад велики број уџбеника прелази у дигиталну форму", рекао је Дамјановић.

За наставу физичког васпитања је навео да ће се одржавати у учионици или на отвореном, не у школским салама.

Он је након састанка са директорима средњих школа као специфичност издвојио рад у 14 струка и 106 занимања, као и одржавање практичне наставе, за коју струка препоручује да се настави и код послодаваца, уз поштовање свих епидемиолошких препорука.

Предсједник Актива директора основних школа у регији Предраг Рачановић рекао је након састанка да је у 18 школа у Бијељини, Угљевику и Лопарама све спремно за почетак наставе у учионицама, уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера, а ресорно министарство обезбиједило је додатна средства за свакодневну дезинфекцију.

Према његовим ријечима, у Бијељини у основну школу ове године полази 850 првачића, нешто мање него прошле, али има и школа каква је "Вук Караџић" у граду са рекордним бројем првака икада – 192, а прошле године их је било 166.

Предсједник Актива директора средњих школа у бијељинској регији Душко Ђурић рекао је новинарима да је у Бијељини, Угљевику и Лопарама све урађено за несметан почетак наставе у учионицама коју ће похађати око 5.000 ученика, уз свесрдну подршку ресорног министарства и локалних заједница.

- Час траје 20 минута, професори се морају фокусирати на најбитније сегменте наставне јединице и биће у сталном контакту са ученицима - навео је Ђурић.

Предсједник Актива директора средњих школа у регији Бирач Биљана Писић рекла је новинарима да је на овом подручју 2.300 ученика и да ће настава у школама бити организована у четири смјене, у сарадњи и уз подршку локалних заједница и превозника.

Према њеним ријечима, практична настава одржаваће се, за сада, у школи, а родитељи ће одлучивати о томе да ли ће дјеца ићи на праксу код послодаваца.

Састанак Актива директора основних школа у регији одржан је у Основној школи "Вук Караџић", у Подручном одјељењу Лединци, а састанак Актива директора средњих школа регије Семберије и Бирач у Економској школи у Бијељини.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica