Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

07.07.2020.
Обавјештења

Дамјановић: Опасне намјере власти Тузланског кантона

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић сматра да су опасне намјере власти Тузланског кантона да наводни геноцид у Сребреници тематизују на часовима историје у завршним разредима основних школа у складу са већ извршеним измјенама свог наставног плана и програма.

Дамјановић је рекао Срни да то није изненађење и да су му већ познате намјере бројних кантона у Федерацији БиХ да уче своје ученике о томе, као што су о формирању такозване Армије БиХ, о "опсади Сарајева", Тузланској капији, "геноциду" и слично.

Он је подсјетио да је то у супротности са споразумом који је 2004. године иницирао ОЕБС, а потписали сви министри образовања с циљем да се не изучавају садржаји из деведесетих година 20. вијека на овим просторима.

"Ми смо се тога држали, а кантони нису наводећи да су Срби агресори, да су починили геноцид и слично. Ипак, ми смо прије четири године почели да исправљамо грешке у НПП Републике Српске тиме што смо почели изучавати догађаје из поменутих година с циљем наше ученике упознамо са чињеницама а дамо до знања међународној заједници да је бесмислоно да међународне споразуме поштује само Република Српска а на кантоналне одлуке гледа благонаклоно. Наравно, не с циљем да причамо ко је био агресор или извршио геноцид, иако је тога било у Другом свјетском рату над српским народом , већ да ученике научимо истину о томе како се распала бивша Југославија, кад је почео рат у БиХ, о Дејтонском споразуму и развоју Српске у складу с тим", рекао је Дамјановић.

Он је додао да ученици завршних разреда у у основној и средњој школи Републици Српској изучавају догађаје из деведесетих година прошлог вијека, те да је Српска урдила НПП за историју у завршним разредима основног и средњег образовања и да има у употреби уџбеник историје у деветом разреду од наредне школске године ће имати уџбенике за четврти разред средње школе.

"То је наш одговор истином и оним што је заиста било, да нашим ученицима дамо истину, а историчари ће, како они тврде, након 50 година од догађаја дати мишљење да ли је то историјска чињеница. Ако ђаке сада не упознамо чињеницама питање је да ли ће неко о томе говорити без намјере да се изазива мржња према другим народима за разлику од њихових уџбеника који су пуни мржње и дисквалификација према Србима", каже Дамјановић.

Извор: Срна

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica