+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Опште новости

Почиње емитовање квиза "Научи се, човјече": До знања кроз игру

Датум: 27.09.2019. године

Квиз "Научи се човјече", чија је премијера 28. септембра емитоваће се на програму РТРС-а, суботом од 20.15 часова први дио, те недјељом од 18.15 часова други дио.

ТВ квиз "Научи се човјече", један је од највећих пројеката РТРС-а. Сниман је у копродукцији са ЕТМ продукцијом и у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Републичким педагошким заводом, и уз подршку предсједнице и Владе Републике Српске. Аутори и водитељи пројекта су познати глумачки пар Ненад Окановић - Оки и Бојан Ивковић-Боки.

"Овакав начин едукације са игром је идеалан, поготово за ученике од шестог до деветог разреда, узраст који обухвата квиз. Сва питања су из наставног плана и програма, што значи да кроз квиз и учимо. Нема сумње да ће овај пројект "заковати" све уз мале тв екране код куће од 7 до 77 година", истакла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Тридесет двије школе из 28 општина Републике Српске, са по два тима од шестог до деветог разреда, показали су своје знање из српског језика, географије, историје и опште културе на смимању у РТВ Дому РТРС-а, у јуну ове године.

Савјетници Републичког педагошког завода припремили су више од 2.000 питања из наставног плана и програма ових разреда.

"И за нас је то био изазов. Циљ овог квиза јесте да ученици долазе до знања кроз игру. Спојили смо васпитно и образовно, а кроз снимање су прошле градске, приградске, сеоске школе. Нема малих, све су велике, на свој начин", поручио је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске.

Највећем пројекту, до сада реализованом у студију РТРС-а претходиле су вишемјесечне припреме. Само за постављање најсавременије техничке опреме било је потребно више од 100 људи. Све се радило у ХД резолуцији, и користила се најсавременија опрема када је у питању свијетло, звук и квалитет слике. У току квиза је било "само" 1.800 навијача и 192 учесника. У току презентације квиза и обиласка школа пређено је 2.455 километара, и као резултат имамо преко 1.500 минута образовног и забавног програма за дјецу.

"Овај квиз је за добробит свих, а не само РТРС-а. Међутим, дјеца су на првом мјесту. Имаћемо заиста врхунски квиз. Хвала институцијама Републике Српске, као и спонзорима, који су подржали овај пројекат. Можемо да нагласимо да побједничку школу очекује велико изненађење, награда, али нека то остане тајна, до самог финала", рекао је Драшко Милиновић, генерални директор РТРС-а, који додаје да ће финале бити емитовано пред Нову годину. Истакао је да је ово један од највећих пројеката РТРС у који је уложено много труда.

Генерални спонзор квиза је Проинтер – Прокидс, који је препознао вриједности овог квиза и који водећи се истим вриједностима организује Прокидс фестивал. ПР прокидс фестивала, Мирјана Јукић позвала је све присутне да дођу у међународној седмици дјетета да посјете овај фестивал који ће се одржати на платоу испред Музеја савремене умјетности РС.

Дугогодишњи пријатељ Радио-телевизије Републике Српске и квиза “Научи се човјече” је компанија М:тел. Генерални директор ове компаније, Марко Лопичић каже да ће са креаторима и ауторима овог пројекта развити додатне садржаје, као што је апликација за игрицу, која ће ускоро бити доступна.

У првој емисији квиза који је на програму у суботу од 20.15 часова, те наставак у недјељу 18.15 часова (ова недјеља у 15.45 часова због финала ЕП у одбојци) учествују основне школе "Новак Пивашевић" из Старе Дубраве, "Никола Тесла" из Пилица, " Свети Василије Острошки" из Требиња и "Никола Мачкић" из Доње Превије.

Генерални спонзор квиза је Проинтер- Прокидс, а пријатељ квиза је компанија м:тел.

Будите овај викенд, као и све наредне уз РТРС и квиз "Научи се човјече"!

Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније