+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Опште новости

Потребан јединствен буквар у свим земљама гдје живе Срби

Датум: 05.04.2019. године

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић указао је на неопходност јединственог буквара у свим земљама гдје живе Срби који ће бити заједнички за све ученике српске националности.

Др Предраг Дамјановић директор Републичког педагошког завода РС

"Заштитом српског језика и ћирилице, без обзира на то гдје живјели Срби и учењем по истим наставним садржајима и уџбеницима, који штите српске интересе, правимо добре услове за опстанак Срба на овим просторима", рекао је Дамјановић Срни.

Он је нагласио да Завод већ двије године реализује активности на усклађивању наставних планова и програма са Србијом за предмете у којима се изучава и заштита српског националног интереса.

"То су српски језик, историја, познавање природе и друштва, ликовно, музичко, како у предметној, тако и у разредној настави. Када усагласимо заједнички наставни план и програм, сљедећи корак је да усагласимо уџбенике", рекао је Дамјановић.

Он је додао да Завод има и радну групу која је у сталном контакту са Заводом за унапређивање образовања и васпитања Србије.

"У сваком тренутку смо спремни да понудимо заједнички документ, који би требало да усвоје наша и Влада Србије", рекао је Дамјановић.

Српске националне организације из земаља региона усвојиле су у сриједу, 3. априла, у Београду Стратегију очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону.

"Интереси српског народа не могу се бранити искључиво у границама Србије, већ се мора дјеловати шире. То је једина могућност опстанка, тим прије што као народ чинимо јединствен идентитетски, језички, културни и религијски простор", истиче се у Стратегији.

Документ су усвојили Савез Срба из Румуније, Удружење Срба из Хрватске, Национални савјет Срба у Македонији, Удружење српског народа "Морача-Розафа" из Албаније, Асоцијација "Ствараоци Републике Српске", Заједничко вијеће општина из Вуковара, Национални савјет Срба из Словеније, Самуоправа Срба у Мађарској и Српски национални савјет Црне Горе.

Извор: СрнаАрхива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније