Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

24.04.2023.
Обавјештења

У Доњој Градини отворена изложба ученичких радова

Изложбу литерарних и ликовних радова ученика основних и средњих школа о теми страдања у логору Јасеновац у изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина отворили су данас, у присуству награђених ученика, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и директор Републичког предагошког завода Предраг Дамјановић

Министар Жељка Стојичић истакла је да Министарство просвјете и културе има обавезу да кроз васпитно-образовни систем учи будуће генерације о ономе што се дешавало на овим просторима у Другом свјетском рату, логору Јасеновац и Доњој Градини.

"Страхоте и ужас који су се дешавали овдје не смију да се забораве и стога смо дужни његовати културу сјећања, а кроз ову изложбу ученици исказују свој став и виђење онога што се дешавало у логору Јасеновац и Доњој Градини током Другог свјетског рата, дајући тиме своју гаранцију сјећању на страшно страдање нашег народа", нагласила је министар Жељка Стојичић.

Свим награђеним ученицима она је честитала на оставреним резултатима, као и  наставницима који су били њихови ментори, наглашавајући важност њиховог усмјеравања у озбиљном бављењу овом важном темом из историје нашег народа.

„Бавећи се овом важном темом, осим што сте имали прилику да искажете своје таленте и способности, сигурно сте стекли и одређену врсту озбиљности те учинили помак у сопственој свијести о историји нашег народа и, нажалост, немјерљивим размјерима његовог страдања", рекла министар Жељка Стојичић.

Директор Републичког предагошког завода Предраг Дамјановић навео да је на овогодишњи конкурс  пристигло више од 1.000 ученичких радова о теми страдања у Јасеновцу, а која представљају права умјетничка дјела.

"Наш циљ је да се не заборави шта се дешавало од 1941. до 1945. године у Јасеновцу и Доњој Градини", рекао је Дамјановић те и истакао да се у Јасеновцу и Доњој Градини догодио страшан геноцид над српским народом и осталим народима који су страдали.
Награде за најбоље литерарне и ликовне радове, које обезбјеђује Спомен-подручје Доња Градина, уручене су у оквиру данашњег отварања изложбе, када су осим представљања најбољих  ликовних радова, прочитани и најбољи литерарни радови.

Републички педагошки завод Републике Српске 23. годину заредом организовао је у сарадњи са Спомен-подручјем Доња Градина конкурс за ученике основних и средњих школа за избор најбољих литерарних и ликовних радова на тему „Сјећање на невино страдале жртве у концентрационом логору Јасеновац-Доња Градина". 
 
 
 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica