Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

13.06.2022.
Обавјештења

КАМП ЗА ТАЛЕНТОВАНЕ УЧЕНИКА И ПОБЈЕДНИКЕ РЕПУБЛИЧКИХ ТАКМИЧЕЊА

“Талент камп 2022" који је на Јахорини окупио више од 300 ученика од трећег до деветог разреда основне школе и средњошколце - побједнике републичких такмичења из цијеле Републике Српске, као и побједнике Малих олимпијских игара Републике Српске, вечерас је свечано отворила министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, изразивши посебно задовољство да ће сви имати прилику да током три дана кампа на другачији начин стичу нова знања од еминентних стручњака из Републике Српске и Србије и то из различитих области природних, друштвених наука, умјетности и спорта.

Она је посебно нагласила важност дургачијег подстрека младим талентима и вриједним ученицима у оквиру првог „Талент кампа“ организованог за њих, нагласивши да за свој вриједни рад морају имати подршку Републике Српске у свом даљем професионалном развоју те да је камп један вид заслуженој санжнијој подршци свима њима.

 

“Без конкретне подршке као што је управо ова овакве врсте гдје ће добити и додатна усавршавања, а с друге стране имати рекреативне садржаје говори нам да Република Српска води рачуна о талентима јер смо хтјели да укажемо на то да није довољно само најбоље међу нашим ученица који су се показали кроз такмичења само тапшати по раменима и говорити да су најбољи. Зато је камп најбољи начин да Република покаже да су таленти важни“, нагласила је министар Натаалија Тривић.

 

Она додала да су управо млади таленти  они ти који ће водити Републику Српску и који су њена будућност.

 

Камп, који ће трајати до сриједе, 8. јуна, организује Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичким педагошким заводом и Иновационим центром Бањалука, а под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

 

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да му је  драго  што су на првом кампу талентованих ученика Српске, ученика основних и средњних школа који су побједили на републичким такмичењима у предметима које је организовао овај Завод и на Малим оломпијским играма које организује Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

 

 

“Присутно је више од 300 ученика. Ово је на неки начин награда њима за све оно што су урадили претходне  школске године и сигурно ће им бити подстрек за њихов будући рад“, изјавио је Дамјановић.

 

Дамјановић је додао да је Организациони одбор који је планирао талент камп  управо желио да то буде почетком јуна, како би ученици са Јахорине послали попоруку својим вршњацима који још увијек похађају наставу да се исплати бити најбољи, трудити се, радити и побјеђивати на републичким такмичењима.

 

Марко Вучић, матурант бањалучке Гимназије и побједник републичког такмичења из математике, физике и руског језика рекао је да је камп замишљен као вид да се младим талентима да посдрек и као заслужена награда за њихова досадашња подстигнућа те да  очекује дружење, упознавање и размјену искустава са људима који имају иста интересовања као они.

 

Ученик петог разреда  Основне музичке школе “Владо Милошевић“ из Бањалуке Лука Петровић, који је награде заслужио свирајући виолину, изјавио је да од кампа очекује да буде занимљиво и лијепо, а за осмишљени програм је рекао да му се јако свиђа.

 

Једанаестогодишња Теа Ковачевић  из Основне школе “Васо Чубриловић“ из Градишке је државни првак у тенису,  а нада се да ће организација бити јако добра и да ће упознати добре другаре.

 

Свечаност отварања првог „Талент кампа 2022“ увеличали су већ афирмисани млади таленти и успјешни спортисти међу нашим ученицима. Тако је своје искуство са њима подијелио дванаестогодишњи Ђорђе Перић, млади виртуоз на хармоници, те извео двије од многобројних композиција чијим је извођењем до сада заслужио чак 140 награда. Учеснике су својим примјерима успјеха мотивисале и младе спортисткиње Лана Брењо, Анђела Демировић и Милица Ђокић.

 

Планиране су радионице за дјецу које за циљ имају пробудити радост сваралаштва и покренути машту, подстичући полазнике да пишу о стварима које су им блиске и инспиративне, да спознају феномене научних области физике и хемије, затим сазнају више о НТЦ методологији, науче ново из области ликовне умјетности,  те како изгледа животни пут писца од првих школских састава до активног бављења књижевношћу, као и бројне друге активности прилагођене њиховим талентима и интересовањима.

 

За све њих планирана је и додјела диплома

 

Поред подстрека талентованим и вриједним ученицима основних и средњих школа, циљ организовања Талент кампа је промоција изврсности младих, стицање нових знања те промоција позитивних друштвених вриједности.

 

Током три дана кампа, са награђеним ученицима радиће укупно 13 предавача из различитих научних и других области, а осим тога за њих је осмишљен и пратећи и забавни програм уз игре без граница и бројне друге активности.

 

 

Специјални гости кампа биће програмски директор Дјечијег културног центра Београд Леонтина Пат, прослављени српски џудиста Немања Мајдов и познати српски одбојкаш и репрезентативац Вања Грбић, са којим ће учесници кампа имати прилику да се друже у сриједу, 8. јуна.

 

 

 

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica