Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

01.02.2022.
Обавјештења

Комеморативна академија: Холокауст – један од најмрачнијих догађаја

У Јеврејском културном центру “Ари Ливне” у Бањалуци одржана је комеморативна академија жртвама Холокауста, којој су присуствовали предсједница Републике Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва Милорад Додик и други званичници.

Комеморативна академија одржана је под покровитељством Кабинета предсједника Републике. Култура сјећања је као биљка, мора се његовати и само таква ће бити жива, каже предсједник Друштва српско-јеврејског пријатељства Зоран Пејашиновић.

 

Холокауст је један од најмрачнијих људских и цивилизацијских догађаја у коме је једна нација сматрала да је изнад и да има право да уништава друге, до биолошког нестанка такве нације као што су Јевреји, Срби и Роми, поручио је српски члан Предсједништа Милорад Додик.


“То је идеологија нацизма који је иза себе оставио стравичне ожиљке на цивилизацију и свакако је веома важно, поготово нама Србима бити дио оних снага који у свијету обиљежавају сјећање на холокауст и који на овај начин, наравно, присјећају се и страдања наших предака којих је било и у нацистичким логорима у Њемачкој, али свакако и логорима који су овдје прављени за Србе као што је Јасеновац и многа друга стратишта гдје су побијени Срби у логорима, од Пага па све до Брода, Шушњара и многих других мјеста гдје су страдали. Сајмишта у Београду и много чега другог”, нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништа БиХ.

 

Дан 27. јануар уписан је великим словима као Међународни дан сјећања на холокауст и страдање Јевреја током Другог свјетског рата под нацистичком Њемачком. Тим поводом  и Бањалука се сјећа шест милиона невино страдалих Јевреја, па и на овим просторима – порука је предсједника Друштва српско-јеврејског пријатељства Зорана Пејашиновића.

 

“За седам дана сјећаћемо се страдања Срба у околини Бањалуке када је на бестијалан начин страдала једна велика српска заједница. Народи који се сјећају имају будућност и зато се морају сјећати”, поручио је Зоран Пејашиновић, предсједник Друштва српско-јеврејског пријатељства.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас на комеморативној академији жртвама Холокауста да је људски исправно, цивилизацијски оправдано и потребно, али и институционално, да се развија култура сјећања на најстрашнија страдања, истичући да је поносна на пријатељство са јеврејским народом и да је сигурна да се из тог пријатељства, ма како била тешка и испреплетена судбина, још тога може да научи у будућности.

“И ми смо као заједница и друштво сазријевали током година, суочили се са тешким изазовима, и данас се суочавамо са тешким изазовима. Мислим да су то ствари које онда када је то потребно само продубе нашу љубав, пажњу, вјеру према самима себи, а даје нам и одређену снагу да превазиђемо те проблеме и градимо нешто што је будућност и наша вјера у будућност”, рекла је Цвијановић.

Комеморативној академији је присуствовао директор Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica