Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

30.12.2021.
Обавјештења

100 ГОДИНА СШЦ „ПЕРО СЛИЈЕПЧЕВИЋ“ ГАЦКО

Средњошколски центар “Перо Слијепчевић” Гацко, 12.12.2021.године је свечаном академијом започео обиљежавање 100 година од оснивања Ниже реалне гимназије у Гацку. На овом путовању у прошлост, направљена је ретроспектива догађаја од оснивања па до данас. Присјетили смо се догађаја прије једног вијека, када је указом са највишег мјеста, службено отворена државна четвероразредна гимназија, у чије су клупе сјела 63 ученика првог разреда.

У својој бесједи, професор Божо Тепавчевић, рекао је да је велика привилегија славити овакав јубилеј и за много већа мјеста, а не за мало Гацко.„Школа је заједно са црквом чувала, стварала и преносила наш дух, културу и традицију, помажући нам увијек да искочимо из историјских тешкоћа, увјеривши нас да тешко није и немогуће. Нижа гимназија у Гацку није случајност, то је потреба, историјска, просвјетна, културна и духовна дубина Гацка“, истакао је Тепавчевић.

 

Радослав Мучибабић, некадашњи директор, говорио је о генерацијама које су освојиле све сфере науке и живота на понос својој школи, али и о руководиоцима установе чији јубилеј обиљежавамо.Као некадашњи ученик, а сада професор, публици се обратио Радоица Антуновић и повукао паралелу како је школа изгледала некада, а како сада.

 

Професор, Милош Шуковић закључио је да је данас стављена кочница на точак времена.„Стоти рођендан гатачке гимназије мора се забиљежити као црвено слово у школском календару Гацка. Тада је почињала нова ера у животу школаца Гацка, који су послије успјели да дођу на прво мјесто високошколованих људи у бившој Југославији. Ово је нека врста будућности прошлости, зато што прича оживљава, а трагом докумената можемо стићи до првих ученика и професора гимназије“, казао је Шуковић.

 

Програм су употпунили чланови хора Света Јелена Анжујска, хора Свети Роман Мелод и професор виолине Божидар Мићић. Рецитовао је ученик Огњен Бошковић и ученице Тијана Бејат, Наташа Марковић и Јелена Тепавчевић. Гимназијалци су драмским комадом дочарали како је изгледала школа некад, али и како је сада, у новом времену.

 

На крају вечери услиједила је изложба ученичких ликовних радова у холу Дома културе, који су за ову прилику стварали уз помоћ професорице Ликовног образовања у Средњошколском центру, Биљане Грубач.

 

Свечана академија је само почетак програма обиљежавања стотину година од оснивања гимназије у Гацку.

 

Изложба поводом постојања и оснивања гимназије планирана је 27. јануара. У априлу ће бити организована изложба и откривање паноа погинулих бораца, ученика гатачке гимназије, док је за јун предвиђен историјски час и шетња ученика од мјеста устанка на Брљеву, преко Данића, до Степена и Корита. Програм ће бити завршен у августу, када ће бити промовисана монографија.

 

Свечаности поводом јубилеја гимназије присуствовао је директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, који је  посјетио Општину Гацку и са начелником општине др Огњеном Милинковићем разговарао о стању у школству и плановима који имају за циљ да обазбиједе боље услове за рад и боравак ученика у школи.

 

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић и директор републичког педагошког завода Предраг Дамјановић су посјетили СШЦ „Перо Слијепчевић“ 

Начелник општине Огњен Милинковић и директор Дамјановић са директором СШЦ „Перо Слијепчевић“ Александром - Сашом Пуровићем

Начелник општине Огњен Милинковић и директор Дамјановић са директором ОШ“Свети Сава“ Николом Милинковићем.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica