Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

30.09.2021.
Обавјештења

Одржана конференција “Брига о дјеци заједничка одговорност и обавеза”

БАЊАЛУКА, 20. СЕПТЕМБРА - Република Српска има довољно стручног кадра да брине о дјеци не само у образовном него и васпитном смислу, порука је са дашање конференције "Брига о дјеци: заједничка одговорност и обавеза" на којој је представљан програм Рефералног механизма подршке дјеци у школама Српске.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, која је учествовала на конференцији, истакла је да је посебно важно како означити васпитну компоненту у оквиру нашег образовног система.

"Ми смо свјесни да постоје неке ствари које иду руку под руку. Једна ствар јесте да модернизујемо наше школске објекте, али паралелно са тим мора да тече процес модернизације самог наставног процеса. То су ствари којима се полаже велика пажња година", рекла је Цвијановићева новинарима прије конференције.

Она је подсјетила да су многе школе реконструисане, те да се стално и водило рачуна на који начин приступити процесу образовања, модернизовати га, ускладити са оним што су потребе данашњег доба.

"Много изазова је пред родитељима, самом дјецом, али исто тако и пред наставницима и институцијама кад је у питању брига за дјецу. Управо ево и сам назив ове конференције говори да то треба да буде и обавеза свих нас", појаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је захвалила просвјетним радницима, психолозима укљученим у ове активности, али и међународним партнерима који подржавају институције Републике Српске.

Она је навела да програм има националну димензију, што значи да су обухваћена сва дјеца у Републици Српској.

"Хтјели смо сами да провјеримо своје способности по питању кадра са којим располажемо. Располажемо са стручним људима који могу, заједно са међународним партнерима и свим другима који се баве овим питањима, да дођу до адекватних одговора", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, неопходно је да се на вријеме препознају проблеми, што треба да дође од самих родитеља, али да и просвјетни радници, који проводе довољно времена са дјецом, такође, имају своју улогу у препознавању, а потом и отклањању проблема.

"Институције су ту да направе адекватан оквир и морају да понуде одговор на одређене проблеме са којима се суочавамо. Покушавамо да идентификујемо та стања, да видимо на који начин најбоље можемо понудити заједнички одговор родитеља, наставника и институција", додала је Цвијановићева.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић изјавила је да је ова конференција сумирање резултата трогодишњег програма Рефералног механизма подршке дјеци у школама Републике Српске."У пројекат су била укључена четири министарства, али и Друштво психолога Републике Српске и Републички педагошки завод, који су директно и у сарадњи са школама радили на јачању капацитета кадрова како би могли да утврдимо све ризике у којима се налазе наши ученици", рекла је Тривићева.

"То значи да школе, у сарадњи и са родитељима, ученицима, стручним службама, даље сарађују и са домовима здравља, полицијским управама и другим службама, како бисмо могли да правовремено реагујемо кад примјетимо све ризике у којима су се наши наши ученици", рекла је Тривићева.

Директор Педагошког завода Предраг Дамјановић нагласио је да брига о дјеци није само обавеза образовних институција, него цјелокупног друштва.

Предсједник Управног одбора Друштва психолога Сања Радетић-Ловрић рекла је да је на програму Рефералног механизма подршке дјеци радило 55 стручњака из 187 школа у 64 локалне заједнице, те је њиме обухваћемо 125.000 дјеце.

"У програму је учествовало 460 стручних сарадника, више од хиљаду стручњака у мултисекторским тимовима, а програм је развијен према потребама наше дјеце", навела је Ловрићева.

Она је додала да је ово национални програм који унапређује васпитну улогу школе и програм који брине о дјеци.

"Наша дјеца су јако добра, имају велику моћ адаптације коју су показали у пандемији, само треба да се бринемо о њима. Имамо добре законе и довољан број стручњака који раде у систему. Итекако има ко да брине о дјеци", рекла је Ловрићева.

Конференција је одржана у Административном центру Владе Републике Српске 20.09.2021. на којој је учествовало преко 100 учесника из основних и средњих школа и установа Републике Српске.

 Учесницима Конференције су се обратили:

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске  Предраг Дамјановић

Предсјадница УО Друштва психолога Републике Српске  Сања Ловрић-Радетић.

Министар просвјете и културе Републике Српске  Наталија Тривић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић

О програму су говорили: Нина Нинковић начелника за предшколско и основно васпитање и образовање у Републичком педагошком заводу,  Бранко Анђић представник Друштва психолога Републике Српске и Наташа Цвијановић помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарсву просвјете и културе Републике Српске.

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica