Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

15.06.2021.
Обавјештења

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода: Нови програми обогаћују знање ђака

Увођењем нових предмета и садржаја у ниже разреде основних школа, који ће ђаке дочекати на јесен, желимо да подигнемо квалитет образовања на још виши ниво, те обогатимо знање ученика.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић и додао да ће у склопу физичког за четврти и пети разред од наредне године бити и здравствено васпитање, јер дјеца у том узрасту имају проблема са кичмом и слично, а своје мјесто ће имати и лекције из шаха.

 

Од наредне године промјена ће, између осталог, бити у шестом разреду, гдје ће број часова историје са једног бити повећан на два, јер је у питању предмет од националног значаја, с тим да ћемо демократију пребацити у девети разред. Осим тога, једна од новина у основном васпитању и образовању јесте предмет дигитални свијет, који ће на јесен добити ђаци другог разреда - казао је Дамјановић и истакао да ће ђаци петог разреда на јесен имати интегрисани предмет природа и друштво.

 

ГЛАС: Реформе би требало да буду спроведене и у средњем васпитању и образовању. Шта је то што средњошколци могу очекивати на јесен?

 

ДАМЈАНОВИЋ: Републички педагошки завод је још прошле године урадио стандарде за свих 106 занимања и нове наставне планове за прве разреде. Стручни тимови сад раде програме за друге разреде и тако ће постепено ићи из године у годину. Што се тиче гимназија, посљедње промјене су рађене прије десет година. С обзиром на њихов значај, поново смо ушли у реформе, јер држава која жели да има добру перспективу мора да мисли и на опште образовање. Директори гимназија су истакли да се о изборним предметима мора размишљати на другачији начин, као и о завршном испиту у четвртом разреду.

 

ГЛАС: Ученици у Српској би у септембру требало да добију и нове уџбенике, какво је тренутно стање на том пољу?

 

ДАМЈАНОВИЋ: Основцима ће од септембра на располагању бити нови уџбеници, који су прилагођени новим наставним плановима и програмима. Посебно нас радује што ће на јесен,  први пут, нове уџбенике имати и ученици средњих школа за стручне предмете. У октобру ћемо предложити израду још неких нових уџбеника, између осталог, за предмете дигитални свијет и природа и друштво. Оно што је јако значајно је и то што смо ове године први пут имали Правилник о стандардима писања уџбеника, са много више критеријумима за ауторе, а који је урадило Министарство просвјете  и културе и Републички педагошки завод.

 

ГЛАС: Да ли ће, имајући у виду све ове промјене у наставном плану и програму, бити потребно усавршавање наставног кадра?

 

ДАМЈАНОВИЋ: Стручно усавршавање наставног кадра за све ово што радимо је, свакако, неопходно. Узимајући то у обзир, са надлежним министарством смо се већ договорили да се изради правилник о стручном усавршавању наставника, директора и стручних сарадника, а у плану је и припрема каталога који ће допринијети квалитетнијем извођењу наставе.

 

Национални значај

 

ГЛАС: Докле се стигло са иницијативом о усклађивању предмета од националног значаја, односно српског језика и књижевности, историје, географије, музичког васпитања и ликовне култура са обје стране Дрине?

 

ДАМЈАНОВИЋ: Програми од националног значаја са Србијом су усклађени, разлике су мале, што ћемо избалансирати у наредном периоду. Наш циљ је да ученици у Србији много више уче о Српској, распаду Југославије, грађанском рату у БиХ, Дејтонском споразуму, постдејтонском развоју Српске, као што ми већ учимо све оно што је битно за народ са друге стране Дрине. У намјери да олакшамо, између осталог, наставницима који предају предмет од националног значаја, завод је припремио савремени приручник који ће од септембра бити доступан на нашем сајту.

 

Извор: Глас Српске

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica