Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

СМОТРА ЧИТАЛИЋИ 2017


Овогодишња Смотра Читалићи 2017 је 1. јуна у Дјечијем позоришту Републике Српске показала да су сви учесници, десет школа Републике Српске, успјешно приказали дијелове колажног музичко-драмског програма, као и изложбу радова креативних секција њихових школа. Сви гости Смотре, наставници, ученици, родитељи, као и министар просвјете и културе Републике Српске и директор Републичког педагошког завода су закључили да је важно што се труд и рад свих учесника Пројекта Читалићи препознао.

Министар Дане Малешевић је нагласио да се уз помоћ овог Пројекта враћа читалачка култура међу ученике, а то је добар пут за успјех и очување српске културне баштине. Директор Републичког педагошког завода, Предраг Дамјановић, је захваљујући идеји Ауторског тима из Републике Србије инсистирао да овај Пројекат заживи у школама тако да учесници покажу најбоље из својих школа. Представљена је тема Незаборављени великани нашег краја, па се тако на сцени Дјечијег позоришта могао видјети Кочићев Давид Штрбац или Марушка Регодина, чувени ликови који су оживјели уз помоћ ученика из школа учесница Пројекта. Школе су уложиле огроман труд у припремању сценографије, костима, а поједине школе су припремиле и звучне читанке, те тако помогле попуњавање библиотечког фонда за слабовиде. Химне посвећене читалаштву, чији су аутори и текста и музике ученици су трајно забиљежене и остају дуготрајна успомена свима.

Будући да се ради о међушколском образовно-васпитном пројекту важно је нагласити да су школе, учеснице, показале да се предано и професионално ради на промоцији читалаштва уопште. Ученици ових школа су показали да су идеју добро прихватили и да су се бавили предложеним књижевним дјелима тако да су у њима уживали.

Оно што је сигурно јесте да је преко 200 ученика Републике Српске било на позорници Дјечијег позоришта и да ће дуго памтити Смотру коју су учинили јединственом на овим просторима.

Координатор Пројекта Читалићи за Републику Српску
Мр Силва Добраш

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica