Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Добри примјери различитих приступа у настави (у оквиру пилот-пројекта „Интервизијска и социјално-психолошка подршка васпитно-образовним радницима основних и средњих школа у Републици Српској и Брчко Дистрикту“)


Поштовани наставници,

У оквиру програма Брига о дјеци – заједничка одговорност и обавеза у периоду од јуна 2022. године до фебруара 2023. године је у заједничкој сарадњи Друштвa психолога Републике Српске, Републичког педагошког завода Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске уз подршку УНИЦЕФ-а БиХ и партнера, реализован пилот пројекат Интервизијска и социјално-психолошка подршка васпитно-образовним радницима у основним и средњим школама у Републици Српској и Брчко дистрикту. Пројекат је усмјерен на јачање компетенција васпитно-образовних радника те су у складу с тим реализоване обуке за 50 наставника, 16 директора и 49 стручних сарадника основних и средњих школа. Циљ обука је био усвајање знања, вјештина и компетенција усмјерених ка унапређењу и иновирању наставног процеса, јачању креативности наставника, промоцији инклузивне наставе, активном учешћу ученика и њиховој међусобној сарадњи у наставном процесу, усвајању и примјени функционалних знања, те међупредметном повезивању. У оквиру обука сви учесници су упознати са моделом  интервизије као једним од алата које могу користити у пракси за учење и рјешавање проблема. Наставници и стручни сарадници су имали задатак да у овом пилот пројекту практично примјене овај метод у својим школама и увјере се у његову ефикасност, с циљем да у будућности интервизија постане један од метода за учење и рјешавање проблема у школама. Наставници који су учествовали у пилот пројекту имали су задатак да примјене стечена знања у пракси. Сви пристигли продукти наставничког рада су потврдили успјешност реализоване обуке те није било лако извршити селекцију примјера који ће бити постављени на сајт Републичког педагошког завода Републике Српске. Сви достављени продукти потврдили су унапређење рада наставника у одређеним сегментима, било да се ради о  креативности, стварању креативног окружења, међупредметном повезивању и слично, али смо као примјер одабрали оне продукте који су обједињавали више сегмената унапређења те су као такви препознати као јединствени.

Продукти ће послужити као модели који ће подстицати остале наставнике у унапређењу и осавремењавању даљег рада. Без обзира да ли се ради о циљаном наставном предмету или сфери Вашег интересовања, сваки од понуђених продуката је резултат интеракције ученика и наставника зачињен кретивношћу и љубави према наставничком позиву. Продукти ће послужити као мотивација сваком наставнику који ће поједине сегменте модификовати и пролагодити специфичностима сваког ученика у конкретном одјељењу.

Вјерујемо да ћете након упознавања са продуктима добити нове идеје за креирање часа, јер инспирација се свуда крије. Уколико имате продукт за који сматрате да заслужује да се нађе на овој платформи, позивамо вас да нас контактирате телефонски или електронски (051/430-110 или tanasic.sladjana@rpz-rs.org), подијелите са нама ваше идеје и презентујете примјер ваше праксе на нашем сајту. Дијелећи знање заправо га умножавамо!

Будите дио унапређења наставног процеса и властитим примјером покажите како се знања, вјештине и компетенције ученика стичу и развијају на занимљив и креативан начин, уз максималан ангажман ученика и подршку наставника, поштујући при том потребе и интересовања ученика 21. вијека.

Као и до сада, инспектори-просвјетни савјетници Републичког педагошког завода Републике Српске су на располагању наставницима за сва евентуална питања и недоумице, али и као подршка, у заједничком задатку да наше ученике васпитамо и образујемо првенствено у добре људе, али и мајсторе свога заната у складу са индивидуалним могућностима.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica