Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Драмски клуб „Вирус” Гимназије „Филип Вишњић”, Бијељина


На недавно завршеном 22. Фестивалу омладинских позоришта Републике Српске Драмски клуб ,,Вирус" Гимназије ,,Филип Вишњић" у Бијељини освојио је двије награде. Њихова представа ,,Антигона", рађена по тексту Жана Ануја, освојила је награду за најбољу представу док је гимназијалац Марко Ристић освојио награду за најбољу мушку улогу. Рад у овом драмском клубу тече под менторском палицом професорки Валентине Видаковић и Оливере Пандуревић.

Представа се бави проблемом одласка младих људи сагледаним кроз призму сукоба Креонта и Антигоне, њговог ДА и њеног НЕ. Образлажући своју одлуку жири је навео сљедеће:

,,Награду за најбољу представу у цјелини осваја представа „Антигона“ Драмског клуба „Вирус“ из Бијељине. Сви елементи представе од режије, глуме, преко сценографије и костима, музике и свјетла добро међусобно комуницирају у складној кохезији постижући катарзични ефекат. Представа носи модеран стил класичном посвећеношћу. Инсистира на идеји да је борба останак, а не одлазак и врло храбро нам нуди не само критичко промишљање, него и могуће рјешење једне универзалне људске ситуације."

Драмски клуб ,,Вирус" је у посљедњих осам година изњедрио седам представа. Поред поменуте представе на сцену  су постављени сљедећи комади: ,,Вирус" Синише Ковачевића, ,,Пола-пола" Милене Богавац, ,,Драга Јелена Сергејевна" Људмиле Разумовске, ,,Лајање на звезде" Милована Витезовића, ,,Поглед са Ћопићевог прозора", ,,Има сеоба. Смрти нема!" (ауторски текстови Валентине Видаковић). Вирус је учествовао на два међународна фестивала, а на фестивалу у Румунији освојио је награду за најбољу режију.

Рад овог драмског клуба примјер је добре праксе и свједок како таленат, посвећени рад и труд могу изњедрити сјајне резултате. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica