+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Обавјештење о Плану савјетовања у августу 2019. године

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа ученика петог разреда

Више информација

Мала матура у Републици Српској обавезна школске 2020/21. године

Више информација

Потребан јединствен буквар у свим земљама гдје живе Срби

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Обиљежавање 76 година од када су усташе убиле 52 ученика Основне школе "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац

Датум: 09.02.2018. године

Дамјановић: У школама више говорити о српским страдањима

8. фебруара 2018.

Обиљежавање 76 година од када су усташе убиле 52 ученика Основне школе "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац Фото: СРНА

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић поручио је данас да се путем званичних наставних програма, планова и школских уџбеника мора више и отвореније говорити о страдањима Срба с циљем развијања културе сјећања.

Поводом обиљежавања 76 година од када су усташе убиле 52 ученика Основне школе "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац, Дамјановић је рекао новинарима да ће наредне школске године Српска добити нови наставни план и програм за историју за ученике 9. разреда основних школа, као и за средњошколце.

"Срби треба да извуку поуку из свих протеклих ратова, да се окрену себи и више воде рачуна о томе како да се заштите. Покушавамо то урадити и на начин како се израелски народ сјећа својих жртава", истакао је Дамјановић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић Фото: СРНА

Он је подсјетио да је урађеним измјенама и допунама наставних планова из српског језика и историје више пажње посвећено злочинима и догађајима из Другог свјетског и одбрамбено-отаџбинског рата.

Директор Основне школе "Ђура Јакшић" Дарко Tомић рекао је да је на просвјетним радницима да преносе истину младима о усташком злочину 1942. године у Шарговцу, Дракулићу и Мотикама и да се не смије заборавити ниједна жртва.

"Циљ је да не дозволимо да се истина прекраја, јер је српски народ у прошлом вијеку имао стотине хиљада жртава", рекао је Томић, додајући да су просвјетне институције већ препоручиле школама да се, према плану и програму школских екскурзија, посјећују и мјеста страдања Срба у Другом свјетском рату.

Директор Основне школе "Ђура Јакшић" Дарко Tомић Фото: Срна

За 52 дјечака и дјевојчица, коју су у Шарговцу усташе звјерски убиле у Другом свјетском рату, данас је испред споменика у дворишту школе "Ђура Јакшић" служен парастос.

На овом мјесту је 52 пута убијен Христос и овај злочин треба опростити, али никада заборавити, поручили су свештеници Епархије бањалучке.

Обиљежавању 76 година од страдања ученика присуствовали су представници министарстава у Влади Српске, Града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни грађани и ученици.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете.

Међу убијенима без испаљеног метка била су и 52 ученика шарговачке Основне школе.Архива обавјештења