+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Обавјештење о Плану савјетовања у августу 2019. године

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа ученика петог разреда

Више информација

Мала матура у Републици Српској обавезна школске 2020/21. године

Више информација

Потребан јединствен буквар у свим земљама гдје живе Срби

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

“Створимо бољи интернет заједно” - обавјештење

Датум: 02.02.2015. године
Број: 07/2.01/01/614-45/15
Датум: 31.01.2012. године
 
ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
н/р директора
 
ПРЕДМЕТ: Створимо бољи интернет заједно - обавјештење
 
Омбудсман за дјецу Републике Српске у сарадњи са агенцијом за информационо друштво Републике Српске (АИДРС) већ пету годину за редом планира обиљежавање Међународног дана сигурног интернета. Овај дан обиљежава се широм свијета другог уторка у мјесецу фебруару. Ове године обиљежава се 10.02. под истим називом као и прошле године „Створимо бољи интернет заједно“. Омбудсмaн за дјецу Републике Српске обратило се Републичком педагошком заводу да, у оквиру већ постојеће сарадње, пружи подршку у обиљежавању мађународног Дана безбједног интернета и позове основне и средње школе да на пригодан начин дају свој допринос овој манифестацији.
Интернет је данас саставни дио пословног али и приватног живота, као мјесто на ком је, за реалативно кратко вријеме, могуће наћи огромне количине података из свих сфера живота. И код нас, слично као и у остатку свијета, међу највеће кориснике интернета спадају дјеца и млади – ученици основних и средњих школа, те студенти. Поред тога што је веома значајан и користан за њихову едукацију, интернет носи и одређене опасности за ову популацију.
У складу с тим, развијање правилног става према интернету, свијести о негативним појавама које интернет доноси и безбједног приступа у кориштењу  интернета, су приоритети на којима свака васпитно образовна установа, чији су директни корисници млади нараштаји, треба континуирано  радити.
Републички педагошки завод Вас позива да током фебруара 2015. године, на часовима информатике, васпитно-образовног рада с одјељењском заједницом, језика, математике, на часовима било којег другог наставног предмета или кроз акције Савјета ученика са ученицима обиљежите међународни Дан безбједног интернета. У ту сврху могу се припремити пригодна предавања, презентације, уприличити разговори са ученицима или дебате о безбједном кориштењу интернета, опасностима којима дјеца могу бити изложена путем интернета, Фејсбука или неке друге друштвене мреже. Како би се у акцију укључили родитељи могу се припремити радионице за родитеље и ученике, округли столови или разговори са родитељима на родитељским састанцима или састанцима Савјета родитеља и сл. Ученици могу написати литерарне радове на ову тему, урадити ликовне радове или презентације и припремити изложбу истих у холу школе. Такође, сав припремљен и прикупљен материјал везан за безбједно кориштење интернета може бити постављен  на сајт школе или и на YouTube како би увијек био доступан како наставницима и ученицима тако и родитељима.
Више информација о безбједном кориштењу интернета можете наћи на веб страници www.djecanainternetu.org.
 
С поштовањем,
 
Директор
Др Предраг Дамјановић
 
Бр. 849 - RPZ_dopis.pdf(RPZ_dopis.pdf)


Архива обавјештења