Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

18.04.2023.
Обавјештења

Стојичић: Адекватно одговорити на вршњачко насиље у школама

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић поручила је да је безбједност и превенција насиља у школама потреба с обзиром на све присутнију појаву вршњачког насиља на које треба пронаћи адекватан и стручан одговор.

 

Фото: СРНА

 

Стојичићева је навела да ресорно министарство већ има потписане протоколе према којима се поступа када се деси случај вршњачког насиља.

- Када је ријеч о превенцији, ослањамо се на струку, прије свега на ону која дјелује у школама и на Републички педагошки завод и Инспекторат - изјавила је Стојичићева у Теслићу гдје присуствује затварању 14. Школе педагога и директора основних школа и предшколских установа.

Она је указала и на значај образовања наставног особља како би на вријеме препознали тај вид насиља, да не би ескалирао и претворио се у нешто нежељено.

Директор Основне школе "Десанка Максимовић" из Станара Александар Ристић упозорио је да се физичко насиље преселило на интернет и друштвене мреже, такозвано сајбер насиље и да је мултисекторски тим ове школе спровео истраживање и утврдио да је 76 одсто ученика у предметној настави који имају друштвену мрежу "тик-ток" учествовало у једном од изазова.

Ристић каже да се осам ученика осмог разреда повриједило у једном од таквих изазова - "крвави новац", када се између прстију шака стављају кованице да би се видјело ко ће дуже да издржи притисак.

- Ученици су, у складу са поступцима, упућени на савјетодавни рад са педагогом, односно са дисциплинском одговорношћу који такав прекршај носи, али циљ није само казна за те ученике већ да схвате шта је за њих исправно, а шта погрешно - нагласио је Ристић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је ситуација у Српској по питању вршњачког насиља као и у земљама региона, с тим што постоји проблем у дефинисању који облици насиља се могу подвести под вршњачко, због чега су на овом семинару ангажовани и предавачи из области безбједности.

- Вршњачко насиље није гледање попријеко, повлачење за косу, гуркање, а највише тога има - напоменуо је Дамјановић.

Директор Друштва педагога Републике Српске Драго Бранковић указао је на осам модела превенције вршњачког насиља у школама и безбједности који су током дводневног семинара представљени директорима и педагозима, а ријеч је о примарној превенцији која обухвата све ученике, наставнике и запослене у школама.

Секундарна превенција, напомиње он, обухвата само ученике који су склони насиљу или су имали насилничко понашање, док терцијарна подразумијева индивидуални рад са насилницима и жртвама насиља.

Четрнаесту школу педагога и директора основних школа и предшколских установа организовали су Републички педагошки завод и Друштво педагога Републике Српске о теми "Превенција вршњачког насиља у школама и безбједност у предшколским установама и основним школама".

 Слике са семинара можете преузети на овом линку.

Извор: РТРС

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica