Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

18.07.2022.
Обавјештења

Дамјановић: Шмит нема шта да тражи у образовном систему Српске

Њемачка држава није надлежна за образовни систем њемачких региона јер је образовни систем потпуно централизован, па Кристијан Шмит нема шта да тражи у образовном систему Српске који жели да пренесе на ниво БиХ, јер је образовање у надлежности ентитета, изјавио је директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић.

 

 - Заиста морамо бити опрезни и у сваком тренутку реаговати на овакве ствари. У Њемачкој централна власт нема ништа са наставним програмом, не знам одакле искусном политичару, нећу га назвати као високог представника јер он то није,  као што је Кристијан Шмит оваква идеја, изузев да је дао изјаву за потребе оних који такву изјаву желе да чују - рекао је Дамјановић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

 

Дамјановић наводи да су Срби у бошњачким уџбеницима окарактерисани као "геноцидаши" и "агресори".

- Чињенице су да ученици уче  како се распала Југославија, о грађанском рату у БиХ, како је настала Република Српска, које су одлуке Дејтонског  мировног  споразума , развој Републике Српске у миру. О квалификацијама рата не пишемо, али не смијемо дозволити да ученици основних и средњих школа  не знају чињенице. Још 2002. године под покровитељством ОЕБС-а направљен је договор да се стави мораторијум на изучавање догађаја из 90-их година. Република Срспке више од 10 година није у програмима имала догађаје из тог периода нити су ученици учили о тим догађајима. За разлику од Републике Српске у ФБиХ су одмах послије договора у програмима имали и ученици су изучавали догађаје из 90-их година на најбруталинији и најпогрдинији начин о  Србима и Републици Српској. У  наставним програмима  Републике Српске догађаји из 90-их и предметима од националих значаја се почело изучавати у последњих осам година јер смо схватили да наше ученике ускраћујемо за непобитне чињенице а да договор за ФБиХ и међународне организације ништа не значи  - изјавио је Дамјановић.

Доктор историјских наука Немања Девић, рекао је да је српски  народ конститутивни народ у БиХ и да је вријеме да сви заједно, народ и институције дигну глас, поготово када је у питању оваква ствар.

Девић истиче да изјава Шмита није ништа више него продужетак политике Бењамина Калаја и да се плаши како би тај уџбеник уопште изгледао.

- Заиста се плашим како би тај уџбеник изгледао, размислите само како би била представљена Невесињска пушта, пуцањ Гаврила Принципа, као и низ осталих значајних догађаја - навео је Девић у нашем Јутарњем програму.

Девић истиче како је изјава Шмита велики ударац на идентитет српског народа и да за циљ има само да нам суди.

 

- Циљ јесте да се реконструише наша садашњост, прекројава прошлост и обликује будућност - додао је Девић.

 

Извор: РТРС

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica