Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

21.04.2022.
Обавјештења

ЈА СВЈЕДОЧИМ!

Поводом 22. aприла, Дана сјећања на Геноцид над Србима у НДХ, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица ове године покреће активности које се директно тичу свакога коме је неко од предака, рођака и сународника, страдао у Другом свјетском рату. Зато вас молимо да се упознате са садржајем инфо – листа и постера (на енглеском и српском језику) који су приложени, те да подржите ову активност у што већој мјери.


Плава трака представља свједочанство да је око два милиона Срба у НДХ било стављено изван закона и да је планирано њихово потпуно уништење. Истовремено, наше свједочење о тим догађајима показује да смо преживјели и побиједили!


Желимо да покренемо активност, и да 22.04. ове године сви заинтересовани поставе на неки од својих профила на друштвеним мрежама  фотографију на којој носе плаву траку око руке, и држе постер (на српском или енглеском језику) са натписом: „Ја свједочим!“ Поред тога, могу се приложити и инфо лист (fact sheet), који достављамо у прилогу, како би свим заитересованима пружили објашњење шта и зашто свједочимо.


Наравно, уколико неко жели да уз све ово објави и личну причу о овој теми, то би било од великог значаја за аутентичност цијелог подухвата. Молимо вас да обавијестите све заинтересоване о овој активности (подијелите линк), и охрабрите их да сви заједно допринесемо изградњи наше културе памћења.

 

На овај начин ћемо испунити завјет, али и цивилизацијску обавезу, и послати поруку да свака генерација има нову прилику и одговорност да свијет око себе учини бољим, између осталог, и свједочењем о преживљеном злу.

 

То подразумијева и сталну борбу за систем вриједности којем припадамо.

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica