Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

08.02.2022.
Обавјештења

У Шарговцу обиљежено 80 година од страдања 52 ђака

БАЊАЛУКА – 7. 2.2022. године у Основној школи "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац служен је парастос поводом 80 година од страдања 52 ученика ове школе, које су убиле усташе 7. фебруара 1942. године. Обиљежавању овог догађаја је присустовао директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић

Дарко Томић, директор ОШ "Ђура Јакшић" истакао је да је данас 80 година од злочина који се десио у овој школи и десет година откад обиљежавају помен за невине жртве.

 
"Ми довољно говоримо о овом злочину и мислим да не постоји ниједан ученик ове школе да не зна за овај злочин. За ових 10 година сматрам да смо много тога урадили", рекао је Томић.
 
Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске, рекла је да радује да школа посљедњих година на аутентичан начин проводи културу сјећања кроз одређене програме.
 
"Дани сјећања су иначе и активност наше Републичког завода, а који, поред Јасеновца обиљежавају и овакве страшне догађаје који су се десили у прошлости и које наши ученици као будућност Републике Српске не смију никад да забораве", казала је Тривићева.
 
Патриција Ерак, ученица ове школе каже да се наставници сваки час и дан труде да им подигну свијест о култури сјећања.
 
"И то не да ширимо мржњу, него да не заборавимо шта се овдје десило. Мислим да то најбоље можемо схватити ми који смо година као што су били ученици који су овдје пострадали", рекла је Ерак.
 
Парастосу су присуствовали: народни посланици  др Владо Ђајић и Горан Селак, министри у Влади Републике Српске Драган Лукач и Душко Милуновић, градоначелник Града Бања Лука Драшко Станивуковић, одборници у Скупштини Града, директори основних и средњих школа, наставници, ученици и родитељи.
 
Извор: Независне новине
 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica