Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

08.11.2021.
Обавјештења

Промовисан приручник за наставнике предмета од националног значаја

Републички педагошки завод промовисао је вечерас у Бијељини приручник “Очување националног идентитета и вриједности у контексту основног васпитања и образовања”, намијењен наставницима који у основној школи предају предмете од националног значаја.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић указао је да су Република Српска и Србија усагласиле предмете од националног значаја и да су то српски језик и књижевност, историја, географија, ликовна култура и музичко васпитање.

Он је новинарима рекао да је исти приручник урадио и Педагошки завод Србије, те да су објављени на сајту оба завода.“Ми смо промоцију нашег приручника имали 15. септембра - на Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Хвала организатору који нам је данас дао прилику да у Бијељини промовишемо Приручник и то у оквиру жВишњићевих данаж, будући да је Филип Вишњић једна од вриједних историјских личности српског народа”, рекао је Дамјановић.

Дамјановић је рекао да је приручник до сада промовисан у Бањалуци и Бијељини, а да је циљ да промоција буде реализована и у осталим регијама у Републици Српској, те у Србији. Он је појаснио да два завода реализована све што су предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прије четири године зацртали и сада иду ка даљем усавршавању програма за преостале разреде.

“Сигуран сам да ћемо све ово урадити и за средње школе”, рекао је Дамјановић.

Он је, одговарајући на питање новинара, рекао да се Педагошки завод посљедњих пет-шест година труди да ученике у основној школи упозна о догађајима и деведесетих година с циљем да ђаци науче шта се то дешавало, како се распала Југославија, како је настала Република Српска, шта за њу значи Дејтонски мировни споразум...

“Желимо да то знају и дјеца у Србији. Желимо да дјеца из Србије знају и шта је било у Јасеновцу, Броду на Дрини, Пребиловцу... Чини ми се да сигурним кораком идемо ка томе да нове генерације науче историју српског народа, уче свој језик и књижевност, ћирилицу, с надом да то пренесу даље, с кољена на кољено”, рекао је Дамјановић.



Маријана Милановић, предсједник Друштва учитеља Републике Српске - регије Бијељина, рекла је да је да ће приручник служити учитељима и наставницима да дјеца лакше пренесу знања о личном и националном идентитету и православљу.

Милановићева је рекла да су њени ђаци већ обрадили садржаје из тих области и навела примјер да су присуствовали литургији у цркви у Јањи.

“Ученици су тако имали прилику да искажу своју православну вјеру. Они у свом срцу и души треба да његују своју вјеру и нацију и крену путем светосавља”, рекла је Милановићева.

О историјком аспекту Пруручника је говорила професорица историје Слађана Поповић.

Промоцији је присуствовао изасланик епископа Зворничко-тузланског владике Фотија.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica