Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

22.09.2020.
Обавјештења

Представљени дигитални садржаји уџбеника за основну школу

Пет дигитализованих садржаја који су пратећи дио уџбеника за основну школу представљени су у Републичком педагошком заводу и биће постављени на платформу и доступни већ сљедеће седмице или, максимално, до краја септембра, рекао је вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић.
Ђенић је на конференцији за новинаре, након састанка са директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем у просторијама Републичког педагошког завода, рекао да дигитализација ових нових пет садржаја представља велики напредак.
 
Он је навео да је прошле године рађена дигитализација садржаја једног уџбеника, да је за ову годину припремљено пет нових, те да ће за наредну годину бити припремљени нови пројекти.
 
– Када ће све бити комплетирано не зависи само од Завода за уџбенике, али ми ћемо се трудити да буде што прије. Има доста других фактора који утичу на завршетак комплетне дигитализације уџбеника, као што су опремљеност школа и наставника – истакао је Ђенић.
 
Он је подсјетио да је прошле године почео пилот-пројекат дигитализације садржаја уџбеника Географије за шести разред, а да су припремљени нови садржаји, и то Географија за седми, осми и девети разред, те дигитални садржај уџбеника Историје за шести разред и Српског језика и језичке културе за трећи разред.
 
Ђенић је нагласио да Завод за уџбенике и наставна средства стално ради и да су сви дигитални садржаји урађени у Заводу без спољашњих сарадника.
 
– До сада су наставници и дјеца који су користили дигитални садржај уџбеника Географије исказали задовољство, истичући да им је он веома помогао уз кориштење штампаног уџбеника као додатни садржај – навео је Ђенић.
 
  
Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да се у основном образовању у Српској тренутно користи електронски дио уџбеника за географију и додао да је неопходно да ученици, осим штампаних, имају и могућност кориштења електронског уџбеника.
 
Он је истакао да ће се, без обзира на то колико Завод за уџбенике и наставна средства стигне да уради дигитализованих уџбеника, у школама и даље користити штампани уџбеници због тога што школе посједују различиту опрему.
 
– Кад добију адекватну опрему и док не добију ту адекватну опрему паралелно ће бити кориштени уџбеници у штампаној форми и дигитализовани уџбеник с обзиром на то да је Акциони план Владе Републике Српске, који је усвојен у децембру 2019, предвидио неке послове и до 2030. године – каже Дамјановић.
 
Он је додао да је планирано да до 2025/2026. године школе буду потпуно опремљене информатичком опремом и изразио наду да ће у том периоду постојати могућност да све школе у Српској, чак и подручне, буду информатички опремљене, а до тада ће бити кориштени и дигитализовани и штампани уџбеник.
 
Када је ријеч о увођењу електронских дневника, Дамјановић је навео да од ове школске године свих 187 основних школа имају електронски дневник.
 
– Имамо 12 средњих школа које имају електронски дневник, с тим да је планирано да до наредне школске године до септембра и остале 92 средње школе имају електронске дневнике – рекао је Дамјановић.
 
Он је додао да ће се, када све школе буду имале електронске дневнике, ући без проблема у кориштење.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica