Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

17.09.2020.
Обавјештења

Дамјановић: Институције Српске мјесто за рјешење свих проблема

Директор РПЗ-а РС Предраг Дамјановић, Наташа Цвијановић, помоћник министра за предшколско и основно васпитање у Министарству просвјете и културе у Влади Републике Српксе те директор ОШ Свети Сава Горан Ивановић разговарали су данас са родитељима ученика подручне школе у Липљу, код Зворника, који због назива језика у педагошкој документацији нису ове године пустили своју дјецу у школске клупе. Родитељи су на састанку поновили своје захтјеве, а представници институција Српске званичне ставове и законске и уставне одредбе које рјешавају ову проблематику тако да до договора о поласку дјеце у школу није дошло.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић каже да се овај проблем јавља увијек када су изборне године.

 – Ово су проблематизовали родитеља, а не ученика. Ми смо данас пренијели родитељима поруку да је похађање школе једно од основних права дјетета, поготову основних школа која је обавезна и нико нема права да их спријечи да иде у школу. Са друге стране, у Уставу Републике Српске је ријешено питање језика, а те одредбе је наметнуо високи представник и нико од бошњачких политичара који данас проблематизују то питање тада нису имали никаквих примједби. Сви који долазе у ту подручну школу и који обећавају да ће ријешити тај проблем неће то урадити без институција Републике Српске. У свему овом највише трпе дјеца. Ми ћемо, као и руководство школе, обезбиједити све друге услове за школовање какве имају и дјеца у централној школи – рекао је Дамјановић.

 

Он је додао да у Републици Српској 6.090 ученика бошњачке националности похађа основну школу, а само ових десетак није кренуло у школу, мада имамо информацију да њих троје или четворо иду на наставу.

 – Дакле, само ови родитељи кажу да не дају дјеци да иду у школи, а родитељи осталих    не проблематизују ово питање јер су схватили да дјеца морају да иду у школу и да поштују важећи Устав и законе Републике Српске  – закључио је Дамјановић.

Наташа Цвијановић, помоћник министра за предшколско и основно васпитање у Министарству просвјете и културе у Влади Републике Српксе истакла је овим поводом да се не ради о васпитном, односно образовном проблему или питању струке већ се овај проблем везује за нека друга питања.

 

 

Састанак у Липљу

 

Стога смо и обавили овај састанак са родитељима да их обавијестимо о уставним и законским одредбама у овом случају. Ту је јасно дефинисано да у РС постоје језици конститутивних народа, српског, хрватског и бошњачког народа. То не значи да Бошњаци свој језик не могу да зову босански језик, али у евиденцији нема другог начина осим да га дефинишемо као језик бошњачког народа, јер тако стоји у Уставу РС. Дјеца нису дискриминисана и похађају наставу по програму Тузланског кантона – рекла је Цвијановић.


Из ОШ Свети Сава су нам потврдили да су родитељима пренијети ставови надлежних и обавезе родитеља те да им је остављен период до понедјељка како би се дјеца вратила на наставу, а од тог периода њихов изостанак ће бити евидентиран. 

Извор: Infobirac.net

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica