Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

28.08.2020.
Обавјештења

Дамјановић: Све школе спремне за почетак наставе у клупама

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић изјавио је данас у Добоју да су све школе у Републици Српској спремне за почетак наставе у новој школској години, са ученицима у клупама.

 - Према информацијама које добијамо од директора школа мислим да смо спремни за почетак школске године у школским клупама - изјавио је новинарима Дамјановић, који ће се данас у Добоју састати са активима директора основних и средњих школа добојске регије.

Он је истакао да, с обзиром на специфичности школа, како по броју ученика и просторија, тако и организацији превоза ученика и наставног особља које предаје у више школа, постоје одређене неодумице око организације наставе, па је сврха оваквих састанака њихово отклањање.

- Суштина свега, а и препорука свих нас, што су они /директори/ прихватили, јесте да се поштују упутства Института за јавно здравство Републике Српске за здравље ученика, те упутства Министарства просвјете Српске и Републичког педагошког завода око организације наставе. На тај начин ћемо све ризике свести на најмању могућу мјеру - рекао је Дамјановић.

Дамјановић је указао на одређене недоумице око дужине трајања наставног часа, те појаснио да не смије бити краћи од 20 минута.

- Школе ће одредити дужину трајања часа у складу са расположивим капацитетима и распоредом часова. У складу са могућностима школа одвијаће се секцијска и допунска настава - навео је Дамјановић.

Он је оцијенио да је непосредан вид наставе много бољи од наставе на даљину, а коју је похвалио.

- Ми нисмо одустали од наставе на даљину. Она ће бити организована за дјецу која су хронични болесници, са увјерењем љекара да не смију присуствовати настави у учионицама, као и за ученике који ће морати, не дај Боже, бити изоловани - истакао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, настава на даљину биће организована и за оне ученике којима по завршетку наставе у школама буду требала додатна појашњења.

Представник Актива директора основних школа регије Добој Радмила Дакић рекла је да је свих 27 основних школа са подручја ове регије спремно за почетак нове школске године.

Дакићева је навела да постоје одређене недоумице око организације наставе, али да су инструкције Министарства просвјете и културе Републике Српске и Института за јавно здравство Српске савим јасне.

Извор: РТРС

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica