Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

03.08.2020.
Обавјештења

Обновљена родна кућа Бранка Ћопића

У Хашанима родном селу Бранка Ћопића је отворена његова родна кућа које срушена 1995. године у вријеме отаџбинског рада. Изградњу куће су финансирали српски члан Предсједништва БиХ и Министарство просвјете и културе Републике Српске. Свечаности отварања су присуствовали: српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар за информационо друштво, високо образовање и технолошки развој Срђан Рајчевић, министарка просвјете и културе Наталија Тривић, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, помоћници министара, начелници општина и други гости.

На свечаности српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Хашанима, код Крупе на Уни, да дјело познатог писца Бранка Ћопића, који је човјек Крајине и српског народа, треба додатно приближити генерацијама које долазе.

Додик је, у обраћању на свечаности поводом отварања обновљене куће великог српског писца, рекао да је о Ћопићу све речено, али да ће се радити све што до сада није било урађено, пише Срна.

– Сигурно једна најважнија ствари је да Ћопића и његова велика дјела приближимо генерацијама које долазе, младима који читају и који се васпитавају. Биће прилике да долазећи у Хашане можда и разумемо зашто је то све Ћопићево било тако лијепо написано, да је требало да се роди само један дечак овде који ће касније израсти у великог писца и да то само склопи да се ми у будућности тиме бавимо – рекао је Додик.

Он је истакао да је велики српски писац Бранко Ћопић живио за овај крај и никада није пропустио прилику да се врати у Хашане и буде међу својим људима “и да покаже величину управо те српске националне душе која није правила разлике и никакву диобу међу људима”.

– То је ванвременска прича која заслужује да ми овде окупљени учинимо све да ово буде живо мјесто. Подржаћемо општину Крупа на Уни да на том плану уради шта је неопходно и да креирамо дан када ћемо се овде окупљати. То ће одлучити стручни људи – рекао је Додик.

Он је додао да је велики писац својим великим дјелом Хашане учинио незаборавним. Јер више је волио Хашане него ми нека своја места. То га разликује од нас. И да није било Ћопића, питање је да ли би било Хашана у овом смислу. Да га није било, можда се ово не би ни бранило, па било Федерација БиХ. Али ево, овде на ивици ентитетске линије поносни смо што смо се изборили да управљамо овим ресурсом, што је велика ствар – напоменуо је Додик.

Он је рекао да ће Ћопић живети “далеко дуже него сви ми заједно”, те да ће се његове поруке чути на многим местима.

– Многе генерације ће учити, наравно, од њега. А, ми смо овде да вратимо само један мали дуг према њему и управо га сада враћамо – истакао је Додик.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica