+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Календар такмичења за 2019/20. годину

Више информација

Почиње емитовање квиза "Научи се човјече": До знања кроз игру

Више информација

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Ревизијом и израдом стандарда занимања до наставних планова усклађених са привредом

Датум: 12.09.2019. године

Први састанак представника радних група за ревизију и стандардизацију занимања по струкама одржан је данас у Бањалуци с циљем да се наставни планови и програми у средњим школама прилагоде потребама привреде.Директор Републичког педагошког завода Српске Предраг Дамјановић рекао је прије почетка састанка да је потребно утврдити методологију рада израде стандарда занимања, којој претходи и израда профила занимања.

"Радним групама, којх има 13, данас ћемо представити динамику рада, те ћемо сваких 10 дана од њих очекивати извјештаје о томе шта је урађено, односно како су дефинисани профили занимања, а радићемо и на ревизији занимања, јер има пуно оних која су ишчезла и не постоје", рекао је новинарима Дамјановић.

Он је појаснио да ће радне групе, у које су осим професора средњих школа и факултета, укључени и представници Републичког педагошког завода, Уније удружења послодаваца, Привредне коморе Српске, Занатско-предузетничке коморе и Завода за образовање одраслих, имати слободу и да поједина занимања споје у једно, уколико за то постоји могућност.

"Циљ нам је да дођемо до оптималног броја занимања која су неопходна за развој привреде Републике Српске, а план нам је да сав овај посао урадимо до почетка новембра како би Министарство просвјете и културе Српске донијело Уредбу о стандардима занимања, те документ био послат министрима на усвајање", рекао је Дамјановић. Он је напоменуо да ће паралелно са Уредбом бити донесена и нова уписна политика за наредну школску годину, као и измјене и допуне наставних планова и програма за занимања за која је процијењено да треба да остану у Републици Српској.

Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић изразио је задовољство што је Српска кренула у озбиљну реформу образовања, како би било заустављено или бар смањено школовање профила ученика која нису потребна тржишту рада.

"Највећа реформа у средњем усмјереном образовању биће уколико у наредном периоду дођемо до адекватног списка нових занимања за која дјеца треба да се школују", рекао је Тривић.

Он је навео да су на тржишту рада највише потребни профили у производњи, али и да осим повећања броја тих, треба смањити и одређене профиле ученика који нису потребни тржишту рада.

"Овдје није ријеч о нашим жељама, него о потребама тржишта јер имамо ситуацију да у Бањалуци имамо Технолошку школу у којој се образују хемијски техничари иако више не постоје фабрике као што је `Инцел`, `Унис` и друге", рекао је Тривић.Архива обавјештења