+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Актив директора средњих школа регијa Семберија и Бирач

Више информација

Састанак радних група РПЗ-а и ЗУВиО

Више информација

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Календар такмичења за 2019/20. годину

Више информација

Почиње емитовање квиза "Научи се, човјече": До знања кроз игру

Више информација

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Тематска сједница одбора за образовање скупштина Србије и Српске

Датум: 03.07.2018. године

Датум:

02.07.2018 - 17:45

У Народној скупштини Републике Српске данас је одржана заједничка тематска сједница Одбора за образовање, науку, културу и информисање Народне скупштине Републике Српске и Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине Републике Србије о усаглашавању наставних планова и програма за националне предмете у школама Републике Српске и Србије.

На почетку сједнице присутне је поздравио предсједник парламента Недељко Чубриловић, а потом се обратио замјеник предсједника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Скупштине Србије Љубиша Стојмировић.

Поред чланова два одбора, на тематској сједници учествовали су  министар просвјете и културе Дане Малешевић, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, те представници  Министарства науке и технологије Републике Српске.

„Министарства просвјете Републике Српске и Србије до септембра би требало да ускладе наставне планове и програме из националне групе предмета, барем за дио разреда основне школе“, рекао је министар Малешевић по завршетку сједнице.

Он је истакао да српски народ, без обзира гдје био, треба да учи исти језик, историју и географију.

"Ријеч је о истом народу са истом историјом који говори истим језиком", рекао је Малешевић и подсјетио да су Министарство просвјете и културе Републике Српске и ресорно министарство Србије 2010. године потписали Меморандум о сарадњи и да усклађивањем наставних планова нису изашли из оквира тог меморандума, као ни из оквира Дејтона.  

Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за образовање, науку, културу и информисање Данијела Мрда рекла је да два одбора раде са циљем унапређења образовања, технолошког развоја, очувања и његовања културно-историјског насљеђа у Српској и Србији.  Архива обавјештења