+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Актив директора средњих школа регијa Семберија и Бирач

Више информација

Састанак радних група РПЗ-а и ЗУВиО

Више информација

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Календар такмичења за 2019/20. годину

Више информација

Почиње емитовање квиза "Научи се, човјече": До знања кроз игру

Више информација

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

ОКО 600 МАЛИШАНА НА ПРИЈЕМУ У ВЛАДИ СРПСКЕ

Датум: 22.06.2018. године

Бања Лука, 21. јуна /СРНА/

У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци организован је пријем за око 600 дјеце са Косова и Метохије, која од 16. до 23. јуна бораве у 18 локалних заједница у Српској у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске". Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово изузетно важан пројекат, чија је посебна димензија то што се дјеци која много пате у свом одрастању омогући бар један период у години када могу да дођу у Српску и заједно са својим вршњацима уживају у оном што је нормално дјетињство.

"Захвалност организатору и свима онима који су се потрудили да овај пројекат успије и функционише већ седму годину заредом. Институције Републике Српске, Влада и предсједник Републике су имали кључну улогу у подршци овом пројекту, јер просто није довољно само да осмислите добар пројекат уколико немате институционалну подршку", рекла је Цвијановићева новинарима након пријема. Она је додала да Влада са Одбором за помоћ Србима на Косову и Метохији годинама сарађује управо да би омогућили дјеци са Косова и Метохије да упознају Републику Српску и да виде шта је то слобода коју народ овдје ужива.Цвијановићева је изразила захвалност и свим породицама широм Републике Српске које су отвориле своје домове да угосте дјецу са Косова и Метохије."Наставићемо са овим пројектом и очекујемо да он у наредном периоду још више добије на значају, јер ово је прилика да се боље упознамо и покажемо заједништво", поручила је Цвијановићева.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да се Република Српска са поносом помиње на Косову и Метохији, те да је ове године у Српску дошло око 900 дјеце у пратњи око 80 професора."Захвални смо Влади, али и свим породицама које су примиле дјецу и омогућиле им слободу коју немају на Косову и Метохији, јер ова дјеца од свог рођења нису слободна онако као што су то дјеца у Српској или свим демократским земљама", нагласио је Арлов и додао да се дјеца у суботу враћају на Косову и Метохију.

Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Слађана Марковић-Стојановић захвалила је Српској, организаторима и свим породицама које су примиле дјецу са Косова и Метохије."Ово је већ традиција, а никада није било више дјеце него ове године. Очекујем да ће дјеца стварити снажна и јака пријатељства и да између њих неће бити никаквих граница, те да ће једни другима бити ослонац у животу", рекла је Стојановићева.Она је додала да су ова дјеца сада у годинама када се стичу пријатељства, као и да ће се захваљујући новим технологијама та пријатељства и задржати."Очекујем да између нас нема граница, нису нам граница Ибар, Дрина ни Сава, а надам се да се догодине видимо на Косову и Метохији у овом истом саставу", навела је Стојановићева.

Директор Основне школе "Бранко Радичевић" из Косовске Митровице Иван Запорожац рекао је да му је изузетна част и задовољство што је данас у Бањалуци.Он је у име директора школа, наставника и свих грађана Косова и Метохије захвалио Влади Српске, Одбору за помоћ Србима на Косову и Метохији свим породицама које су несебично отворила своја врата да угосте дјецу."Тим гестом су направили праву ствар, једно дјетињство су учинили љепшим и на томе смо им вјечно захвални", поручио је Запорожац.

Из Грачанице је у Републику Српску дошла и ученица основне школе Емилија Ђокић, која је смјештена у породицу из Брода. Она је рекла да су њу, као и све њене другаре, лијепо угостили у Српској и да је ово за њу лијепо искуство."Овдје је народ јако културан и зато сам и хтјела доћи да упознам нову средину и културу народа. Први пут сам у Републици Сропској, а чула сам много похвала од другара који су били претходних година", додала је Емилија.

Пријем у Администртивном центру Владе организовало је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Пријему је присуствовала предсједница Владе Републике Српске Жаљка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите др Драган Богданић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић, директор Завода за образовање одраслих, начелници општина, директори школа и многи други гости.Архива обавјештења