+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Актив директора средњих школа регијa Семберија и Бирач

Више информација

Састанак радних група РПЗ-а и ЗУВиО

Више информација

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Календар такмичења за 2019/20. годину

Више информација

Почиње емитовање квиза "Научи се, човјече": До знања кроз игру

Више информација

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Пријем за најуспјешније ученике

Датум: 13.06.2018. године

Влада Републике Српске била је данас домаћин за најуспјешније ученике, побједнике републичких такмичења. У школској 2017/2018. години Република Српска имамо укупно 498 побједника републичких такмичења, од чега су 123 ученика основних школа, 43 ученика средњих школа, 130 ученика музичких школа и 202 побједника у спортским такмичењима.

"Ови ученици су показали огроман потенцијал Републике Српске као друштва које мора вредновати њихове резултате", рекла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић на данашњем пријему.

Она је поручила да је изузетно важно да институције воде рачуна о сваком појединачном успјеху ученика, јер је сваки њихов успјех и успјех Републике Српске.

"Овај пријем је прилика да покажемо да наставници, институције и родитељи заједно раде, али и да охрабримо оне који су постигли резултате да иду даље и да мотивишемо сву другу дјецу да покажу шта могу", додала је Цвијановићева.

Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић је истакао да о резултатима које постижу ученици у Републици Српској најбоље говори чињеница да су неки средњошколци добили понуде за стипендије за студирање у Русији и Србији.

"У наредном периоду заједно са Србијом радићемо на томе да наши ученици љети одлазе у њихове кампове. Већ је договорено да три ученика о трошку Министарста Србије иду у Тршић на распусту, гдје ће моћи стећи знање из језика. Из Србије смо добили понуду да отворимо центар изврсности и у Републици Српској, гдје би професори и асистенти са факултета подучавали ученике", додао је министар Малешевић.

Он је подсјетио да је Министарство просвјете и културе донијело нова законска рјешења у области основног и средњег образовања која акцентују исходе учења, који су кључ конкурентности код запошљавања или наставка школовања.

"Успостављањем сарадње образовних установа са привредницима, отварамо могућност стипендирања најуспјешнијих, али и бржег запошљавања по завршетку школовања", истакао је министар Малешевић.

Министрица породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да је поносна што пријему присуствује и 220 ученика побједника Малих олимпијских игара, које организује ово Министарство. Она је поручила да ови ученици показују да Република Српска има свијетлу будућност.

Ученицима побједницима републичких такмичења признања су уручивали успјешни у својим областима: глумац Народног позоришта Републике Српске Жељко Еркић, пјевачица и кантауторка Вања Мишић, пјесник Алекса Јанковић, освајач шампионских титула у џудоу и самбоу Дијана Зиројевић, пливач Никола Бјелајац и некадашњи репрезентативац а данас фудбалски тренер Дарко Малетић.

У част побједника уприличен је свечани програм и концерт "Побједници за побједнике", као и заједничко фотографисање испред зграде Владе Републике Српске.

Пријему је присуствовао директор Републичког педагошког завода др Предраг ДамјановићАрхива обавјештења