Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

08.02.2019.
Обавјештења

Одржан помен страдалим ученицима у Другом свјетском рату

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да се никада не смије заборавити страдање 52 ученика Основне школе “Ђура Јакшић”, које су у бањалучком насељу Шарговац звјерски убиле усташе током Другог свјетског рата.

Тривићева је новинарима у Бањалуци рекла да ће ресорно министарство и путем наставних програма додатно оживљавати сјећање на ову трагедију и жртве.

“Радићемо то како би указали на страхоте злочина у коме су, нажалост, страдала невина дјеца и ученици. Они заслужују да их поменемо сваке године, како би то било наук и сјећање за будуће генерације”, поручила је Тривићева, која је данас у Шарговцу присуствовала обиљежавању 77 година од страдања 52 ученика Основне школе “Ђура Јакшић”.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић је рекао да се изучавање о страдању Срба у другом свјетском рату много више изучава у основној и средњој школи него што је то било на начин да су измјењени НПП и издани нови уџбеници Историје.

Директор Основне школе “Ђура Јакшић” Дарко Томић рекао је да се страдање невине дјеце обиљежава како би култура сјећања била подигнута на виши ниво, те да се у вези с тим треба угледати на примјер Крагујевца у Србији, гдје су у знак сјећања на убијене ђаке и остале жртве подигнути споменици и музеји.

“Ми у том смислу каскамо. Очигледно је да се ни ми сами не односимо према свим жртавама једнако и надам се да ће се то у будућности поправити”, навео је Томић.

Ученик осмог разреда ове школе Стефан Ожеговић истакао је да се кроз наставу често присјећају страдања ђака у Шарговцу, како тај немили догађај не би био заборављен.

За 52 ученика, које су у Шарговцу усташе звјерски убиле у Другом свјетском рату, данас је испред споменика у дворишту школе “Ђура Јакшић” служен парастос.

Глумица Народног позоришта Српске Раденка Шева је, поводом страдања ученика, у просторијама школе извела монодраму “Прича која лута свијетом”, према тексту Тихомира Левајца.

Обиљежавању 77 година од страдања ученика присуствовали су директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, представници министарстава у Влади Српске, града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни грађани, наставници и ученици.

Усташе су 7. фебруара 1942. године, у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете.

Међу убијенима, без испаљеног метка, била су 52 ученика шарговачке Основне школе.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica